Nemanjići, rađanje kraljevine, 13-13

Prva igrana televizijska serija o srednjovekovnoj Srbiji nosi naziv "Nemanjići - rađanje kraljevine". Scenarista Gordan Mihić i reditelj Marko Marinković bave se drugom polovinom XII veka, vremenom sticanja moći Nemanjića, prve srpske dinastije.

Stefan zatraži od Save da ode kod ugarskog kralja, Andrije, i da pregovara sa njim. Andrija je ljut što će Stefan biti krunisan. Andrija sebe smatra kraljem Srbije. Dan je izuzetno vruć i Andrija traži od Save led za vino kad ga već smatraju čudotvorcem. Ledena kiša zaista padne i Andrija odustane od napada na Srbiju.

Crkva Svetog Petra i Pavla. Krunisanje Stefana Nemanjića. Papski izaslanik obavlja ceremoniju na latinskom jeziku.
Stefan traži da se Sava vrati u Srbiju i dobije pristanak za samostalnost srpske crkve od nikejskog patrijarha. Nikejski car, Teodor Laskaris, da Savi pristanak za osamostaljenje srpske crkve. Teodor ubedi Savu da bude arhiepiskop. Tome se uzaludno protivi Homatijan, arhiepiskop ohridske arhiepiskopije pod kojom je do tada bila Srpska pravoslavna crkva.

Glavne uloge u trinaestoj epizodi igraju Vojin Ćetković, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Vučić Perović i Zafir Hadžimanov.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво