Dezerter, film

Scenario za film "Dezerter", snimljen 1992. godine napisan je po motivima romana "Večni muž" F. M. Dostojevskog, a pisali su ga Živojin Pavlović, koji je i režirao ovo ostvarenje i njegova supruga Snežana Lukić.

U filmu "Dezerter" dva prijatelja, Pavle Trusić i Aleksa Veljačić, oficiri JNA, obojica svojevremeno zaljubljeni u istu ženu, sada Trusićevu suprugu, susreću se ponovo u toku građanskog rata - Trusić kao izbeglica iz Vukovara, a Veljačić kao vojni sudija. Njihov susret događa se u dramatičnim okolnostima kulminirajući smrću devetogodišnje kćeri Pavla Trusića za koju se ne zna da li joj je uistinu otac on ili Aleksa Veljačić. Drama prelazi u novi ljubavni zaplet oko kćeri jednog vojnog begunca, i okončaće se tragično.

Živojin Pavlović je, tokom svojeg bogatog i plodnog stvaralaštva, režirao sledeće filmove: Žive vode (omibus "Kapi, vode, ratnici" 1962), Obruč (omnibus "Grad" 1963, zabranjen), Neprijatelj (1965, "Zlatna maska" na festivalu mediteranskog filma), Povratak (1966), Buđenje pacova (1967), "Zlatna arena" za režiju u Puli, "Srebrni medved" za režiju na festivalu u Berlinu), Kad budem mrtav i beo (1968, "Velika zlatna arena" u Puli, Prva nagrada za najbolji film na festivalu u Karlovim Varima), Zaseda (1969, "Zlatni lav" na festivalu u Veneciji), Crveno klasje (1971, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna plaketa" za scenario prema literarnom delu na festivalu u Berlinu), Let mrtve ptice (1973), Pesma (TV serija u 6 epizoda 1974), Hajka (1976, "Zlatna arena" za režiju), Doviđenja u sledećem ratu (1980), Zadah tela (1983, "Velika zlatna arena" u Puli, "Zlatna arena" za režiju, "Zlatna arena" za scenario), Na putu za Katangu (1987, "Zlatni gladijator"), Dezerter (1992, "Srebna mimoza", "Zlatna maslina" za najbolji film na festivalu mediteranskog filma u Bastiji) i Država mrtvih (2002).

Uloge tumače: Rade Šerbedžija, Radoš Bajić, Renata Ulmanski, Gorica Popović, Marina Marković, Kristina Vukićević, Mirko Babić, Branko Cvejić, Milena Pavlović, Dušan Janićijević, Svetozar Cvetković, Janez Vrhovec, Hristina Popović...

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара