Читај ми!

Paleta kulturnog nasleđa : Kolekcionari slika

Novu sezonu serijala „Paleta kulturnog nasleđa“, koja programski prati trag Galerije RTS-a, otvara emisija posvećena kolekcionarima slika.

Палета културног наслеђа : Колекционари слика Палета културног наслеђа : Колекционари слика

Kolekcionarstvo je put prepun odricanja, ali i sofisticiran posao koji traži monašku predanost. U Evropi postoji vekovima, kod nas je novijeg doba. Pored ljubavi prema slici, bio je to način da se pokažu ugled, prestiž i moć pojedinca, porodice, institucije. Ne retko, vreme je pokazatelj, mnogobrojne privatne kolekcije jednog dana postanu legati ili deo muzejskih umetničkih zbirki… na opšte dobro.

Kolekcionarstvo u svetu sve više postaje strast bogatih, ali i poslovna politika investicionih fondova. Jedna zbirka slika jeste i ljubav i kapital.

Da li je tako i u našem svetu kolekcionara? Ko su naši kolekcionari?

Tragom izložbe u Galeriji RTS-a „Ljubav iznad interesa“, gde su predstavljene slike iz tri privatne kolekcije koje obuhvataju period 20. veka, razgovarali smo sa kolekcionarima koji su vođeni ovom krilaticom. Naravno, svesni  da postoje i oni drugi koji se bave sakupljanjem i trgovinom umetničkih dela, ali to čine tajnovito i u magli.

Gledaoci će videti i deo izložbe: slike Šumanovića, Lubarde, Konjovića, Tabakovića, Ivana Radovića, Voja Stanića, Aralice, Joba, Koste Miličevića, Bjelića, Nadežde Petrović.

 

 

Snimatelj: Nikola Stevanović

Montaža: Slobodan Bajkić

Autor i urednik: Zorica Pantelić

Repriza , 28. april u 01:30 i 11:00 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије