Читај ми!

Srbi u Sloveniji - još jedan korak ka jedinstvu

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije (SSS) zvanično su potpisali Deklaraciju o temeljnim principima saradnje.

Ovim dokumentom napravljen je prvi korak ka jedinstvu srpske zajednice u Sloveniji i otvoren prostor za produbljivanje saradnje između dva najveća saveza Srba iz Slovenije.

U deklaraciji se napominje da su oba saveza prepoznala potrebu za postizanjem jedinstva srpske nacionalne zajednice u Sloveniji i ističe se njihova zajednička posvećenost očuvanju temeljnih obeležja srpskog identiteta - srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulture, tradicije i nacionalnih simbola. SSDS i SSS su spremni da zajedničkim radom i projektima doprinesu realizaciji ovih ciljeva koje prepoznaju kao ishodište, ali ujedno i kao strateške prioritete u zaštiti prava i položaja Srba u Sloveniji.

Predsednik SSS, mr Vladimir Kokanović, istakao je ovim povodom da mu je veoma drago što je do potpisivanja zajedničke deklaracije došlo upravo na dan kada obeležavamo proboj Solunskog fronta, dan srpskih pobeda i svesrpskog jedinstva.

„Uveren sam da je ovo samo prvi korak u našim zajedničkim naporima da radimo na objedinjavanju celokupne srpske zajednice u Sloveniji. Zahvalan sam našim prijateljima i partnerima iz SSDS i radujem se produbljivanju naše buduće saradnje".

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i predstavnici društava članova SSS i SSDS.

Posebnu čast je, ističe Savez Srba Slovenije, svojim prisustvom učinio gospodin Milimir Vujadinović, predsednik Odbora za saradnju sa Srbima u regionu i dijaspori Narodne Skupštine Srbije.

Vujadinović je istakao da Srbi u Sloveniji vide napredak Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, te da su ponosni na tu činjenicu, kao i da osećaju benefite od napretka matice.

Za danas su planirani razgovori u slovenačkom parlamentu o statusu Srba u toj zemlji.

Vujadinović je naveo da predstoji borba pred organima Slovenije za bolji status Srba i priznavanje kao nacionalne manjine.

Objasnio je da bi dobijanjem tog statusa Srbi bili najveća nacionalna manjina.

Taj status u Sloveniji danas imaju italijanska i mađarska nacionalna manjina.

"U Sloveniji je između 70.000 i 150.000 Srba, tačan broj nije poznat, jer na popisu nisu imali mogućnost da se izjasne kao Srbi, što govori o važnosti naše zajednice", podsetio je Vujadinović.

U nastavku posete, Vujadinović danas će razgovarati sa predstavnicima zakonodavne vlasti Slovenije koje će još jednom zamoliti da slovenačka država uvaži zahteve srpske zajednice u Sloveniji i omogući njihovo slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti i dobijanje statusa nacionalne manjine.

"Sve, naravno, na osnovu slovenačkih zakona koji polaze od principa autohtonosti, jer su Srbi u Sloveniji autohtoni narod sa korenima u Beloj Krajini još od početka 16. veka. Voleli bismo da oni u Sloveniji imaju onakav status kakav slovenačka manjina ima u Srbiji", poručio je Vujadinović.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије