Srpski narodni savez - gde god ima Srba u Americi i Kanadi

Srpski narodni savez je uspešno završio prošlu godinu proširijući svoju kulturnu delatnost širom Amerike. Pored tradicionalnog festivala srpskog filma koji Srpski narodni savez organizuje svake godine na Pitsburškom univerzitetu, prošle godine je proširena delatnost festivala u Vašingtonu i Bostonu.

Srpski narodni savez je najstarije srpskog dobrotvorno društvo u Americi koje postoji od 1901. godine.

Iz bogatog prošlogodišnjeg programa izdvajamo detalj nakon prikazivanja filma „Teslin narod" na festivalu u Vašingtonu, kada su se publici obratili Dejvid Vuić, učesnik kosmičkog Apolo programa tokom 1960-tih i 1970-tih godina, Željko Mirković, reditelj filma, Džek Dimić koji glumi Nikolu Teslu u filmu, Obrad Kesić, direktor Kancelarije Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije i Miloš Rastović, scenarista filma.

Film se kvalifikovao za nominaciju nagrade Američke filmske akademije Oskar u kategoriji dokumentarnog filma. Prikazivan je od Pitsburga, Njujorka, Vašingtona, Bostona do Klivlenda, Čikaga, Los Anđelesa i drugih američkih gradova.

U organizaciji stalne diplomatske misije Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama, film je takođe prikazan u glavnoj sali Ujedinjenih nacija u Njujorku 17. oktobra

Strane diplomate i ambasadori su imali priliku da se više upoznaju sa dostignućima američkih Srba i njihovoj ulozi u izgradnji Amerike i sveta. „Teslin narod" je prikazan i na Harvard univerzitetu u Bostonu 8. novembra.

U novembru Srpski narodni savez je prvi put organizovao festival srpskog filma posvećenom deci u srpskoj pravoslavnoj katedrali Sv. Save u Bostonu.

Istog meseca Srpski narodni savez je organizovao predavanje „Jasenovac: neizgovoreni genocidi i holokost, 1941-1945" i izložbu „Anatomija zaborava" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u američkom Kongresu u Vašingtonu. Ovaj događaj je bio posvećen ustaškom genocidu koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) u toku Drugog svetskog rata. To je bilo prvi put u poslednje dve decenije da se američki Kongres bavio ovim pitanjem.

Krajem godine prof. dr Predrag Petrović sa Filološkog fakulteta univerziteta u Beogradu je održao predavanje „Američki san Karla Maldena" u Engleskoj nacionalnoj sobi Katedrale znanja Pitsburškog univerziteta. Predavanje je bilo posvećeno Karlu Maldenu, najpoznatijem srpsko-američkom glumcu u istoriji Holivuda.

Profesor Petrović je istakao da je Malden u mnogim prilikama naglašavao da je ponosan na svoje srpsko poreklo: „Ja sam srećan da sam rođen u srpskom domu, da sam kršten u srpskoj crkvi, ponosan što sam redovno odlazio u crkvu i pevao u srpskom horu. Bio sam oduševljen da sam to nosio čitav život."

Na ovim događajima američki Srbi i amerikanci su imali priliku da više čuju o Srpskom narodnom savezu, ulozi američkih Srba u izgradnji Amerike i sveta, srpskim patnjama, stradanjima i genocidu koji je počinjen nad njima tokom Drugog svetskog rata i o srpskoj kulturi, tradiciji i veri.

Ovi događaji u organizaciji Srpskog narodnog saveza su omogućili da se još više učvrste veze između američkih Srba i most sa maticom i njenim nasleđem.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво