Gastronomski promoter Balkana

Jovan Radomir, televizijski voditelj Švedskog javnog servisa (SVT), nalazi se u Beogradu u funkciji gastronosmskog vodiča po beogradskim restoranima. Mandat za ovu zahtevnu ulogu dobio je nakon trećeg izdanja njegovog kuvara - vodiča po balkanskim gastronomskim specijalitetima.

Jovan Radomir, švedski televizijski voditelj srpskog porekla, zaposlen u SVT-u, ovih dana boravi u Beogradu u funkciji gastromskog vodiča grupi bankara! Nalazi se na dobro poznatom terenu beogradskih restorana čije je specijalitete ranije opisao u svom Balkanskom kuvaru.

Na osnovu podataka iz švedskih kladionica Jovan Radomir je jedan od prvih pet kandidata za voditelja ovogodišnjeg Evrosonga. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Jovan Radomir je rekao da se to verovatno neće dogoditi.

„Prvo bih trebao da naučim da pevam i da plešem, jer kod nas u Švedskoj poslednjih godina voditelji Eurosonga su uglavnom izvođači koji nauče da vode program", rekao je Radomir.

Osim što odlično govori sropski jezik, Jovan Radomir svakodnevno doprinosi dobrom imidžu Srbije i Balkana.

Radomir je programu RTS-a predstavio kuvar - vodič koji je objavljen na Međunarodnom sajmu knjiga u Geteborgu, 2011. godine. Osim recepata najpoznatijih balkanskih jela u kuvaru se nalaze i običaji i tradicija srpskog naroda.

„Knjigu sam počeo da planiram 2008. godine kada je u Beogradu bio Eurosong. Vodio sam delegaciju po našim restoranima i svi su se oduševili. Tada sam rešio da napravim knjigu, jer nas nema, mi smo nažalost nestali na mapi u Švedskoj zbog svih tih problema", rekao je Radomir.

„Želim da se zahvalim svojim roditeljima, bakama i svima koji su otišli u Švedsku ili bilo gde u Evropi, u dijasporu da se njima zahvalim što su mi pomogli da pokažem Šveđanima našu pravu sliku", rekao je Radomir.

Po njegovim rečima Šveđani znaju za naše specijalitete i rado ih konzumiraju, ali nažalost ne znaju odakle ti specijaliteti potiču.

„Šveđani znaju za ajvar, za pljeskavicu, za Karađorđevu... tako da je vreme da opišem tu tradiciju i da im dam malo više suštine", rekao je Radomir i najavio treće izdanje knjige, kao i verziju na engleskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом