Читај ми!

Svetom Savi sa poštovanjem

Dan Svetog Save organizovan je i ove godine među srpskom zajednicom koja živi na jugu Francuske.

Otac Goran i Srpska pravoslavna parohija u Vitrolu, Eparhija zapadnoevropska, okupili su Srbe na liturgijsko sabranje, kulturno-umetnički program i bratski ručak u Vitrolu, pored Marseja, u nedelju, 5. februara. Bilo je to odlično mesto da se naši Srbi podsete i bolje upoznaju sa pesmama i tradicijom svoje zemlje.

Posebnu radost Srbima koji žive i rade u tom delu Francuske upotpunio je dolazak Njegovog Preosveštenstva, episkopa zapadnoevropskog, gospodina Justina.

Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača, pripremljen je svetosavski program u kome su učestvovali klinci i klinceze iz dopunske škole na srpskom jeziku koju pohađaju u Vitrolu, pored Marseja. Program je osmislila učiteljica Tamara Dragić.

U nastavku programa, usledio je sjajan folklorni nastup KUD-a "Budućnost" iz Dobanovaca. Igre iz okoline Gnjilana, potom Šopske igre, Vlaške, igre iz okoline Pirota, Niša, Vranjanskog polja dirnule su naš narod na jugu Francuske, koji živi daleko od matice, a čije srce bije za Srbiju. Naročito su se obradovali mališani, kojima srpstvo od malena ulazi u krv. Doterani, sa šnalicama i cvetićima u kosi, belim košuljama, leptir mašnama, disali su punim plućima "po srpski" naši najmlađi.

Svi koji su bili tamo, pokazali su da su sačuvali tradiciju i poštovanje prema onome što nam je u amanet ostavio Sveti Sava: mir, ljubav, znanje, dobra dela, dobrotu, darivanje.

Da Srpska pravoslavna crkva ne zaboravlja zaslužne koji aktivno učestvuju u radu parohije i doprinose organizaciji, pokazali su time što su otac Goran i vladika Justin uručili zahvalnice najvrednijima.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно