Читај ми!

Svetom Savi sa poštovanjem

Dan Svetog Save organizovan je i ove godine među srpskom zajednicom koja živi na jugu Francuske.

Otac Goran i Srpska pravoslavna parohija u Vitrolu, Eparhija zapadnoevropska, okupili su Srbe na liturgijsko sabranje, kulturno-umetnički program i bratski ručak u Vitrolu, pored Marseja, u nedelju, 5. februara. Bilo je to odlično mesto da se naši Srbi podsete i bolje upoznaju sa pesmama i tradicijom svoje zemlje.

Posebnu radost Srbima koji žive i rade u tom delu Francuske upotpunio je dolazak Njegovog Preosveštenstva, episkopa zapadnoevropskog, gospodina Justina.

Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača, pripremljen je svetosavski program u kome su učestvovali klinci i klinceze iz dopunske škole na srpskom jeziku koju pohađaju u Vitrolu, pored Marseja. Program je osmislila učiteljica Tamara Dragić.

U nastavku programa, usledio je sjajan folklorni nastup KUD-a "Budućnost" iz Dobanovaca. Igre iz okoline Gnjilana, potom Šopske igre, Vlaške, igre iz okoline Pirota, Niša, Vranjanskog polja dirnule su naš narod na jugu Francuske, koji živi daleko od matice, a čije srce bije za Srbiju. Naročito su se obradovali mališani, kojima srpstvo od malena ulazi u krv. Doterani, sa šnalicama i cvetićima u kosi, belim košuljama, leptir mašnama, disali su punim plućima "po srpski" naši najmlađi.

Svi koji su bili tamo, pokazali su da su sačuvali tradiciju i poštovanje prema onome što nam je u amanet ostavio Sveti Sava: mir, ljubav, znanje, dobra dela, dobrotu, darivanje.

Da Srpska pravoslavna crkva ne zaboravlja zaslužne koji aktivno učestvuju u radu parohije i doprinose organizaciji, pokazali su time što su otac Goran i vladika Justin uručili zahvalnice najvrednijima.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво