Читај ми!

Radost u Vajblingenu

Zahvaljujući Ministarstvu prosvete Republike Srbije, Konzulatu Republike Srbije u Štutgartu, koordinatorki srpske dopinske škole u Baden Virtembergu i učiteljici Valentini Damjanović, otvorena je nova nastavna grupa u Vajblingenu, nadomak Štutgarta.

Na veliku radost dece i roditelja, nastava je počela da se realizuje 25. oktobra 2022. Puna učionica đaka je bila prelepa slika prilikom prvog susreta dece i njihove učiteljice Valentine. Puno pitanja, očekivanja, motivacije, želje da saznaju šta će sve naučiti u srpskoj školi, samo je deo atmosfere koja je vladala u školi tog prvog dana. Deca i roditelji su takođe izneli i svoje utiske.

Filip i Iva Kizić su rekli da im se škola puno sviđa, vole što uče srpski i to će im pomoći da bolje pričaju srpski kada odputuju u Srbiju. Iva je dodala da ranije nije mogla ni reč da kaže na srpskom, a sada može puno više. Srećna je što postoji srpska škola.

Njihova mama Rada Kizić je takođe iznela svoje utiske, da je srećna što smo uspeli da organizujemo školu u Vajblingenu. Raduje je to što deca vole da idu u srpsku školu i što vlada veliko zadovoljstvo među roditeljima i decom.

Takođe, i učenica Ksenija Panzalović je rekla da joj se škola mnogo sviđa, voli što će učiti ćirilicu i što će u školi upoznati i nove prijatelje. A njena mama, Sonja Panzalović je takođe istakla da je ovo lepa mogućnost za svu decu iz Vajblingena i okoline da mogu imati srpsku školu u svom mestu. Posebno je raduje to što deca mogu nadograditi svoje znanje srpskog jezika, upoznati istoriju i kulturu svog naroda.

Nadamo se i verujemo da će biti još novih grupa, koje će okupiti još naše dece i tako raditi na širenju i očuvanju srpskog jezika, kulture i istorije. Jer, da bismo znali ko smo, moramo znati odakle potičemo.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно