Читај ми!

Pupinova ćerka - jedinica i dvoje usvojene dece

Privatni život Mihajla Pupina obavijen je misterijom i tajnom, kako u našoj javnosti, tako i u svetskoj, pa smo u novom razgovoru sa Aleksandrom Ninković Tašić, predsednicom Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin iz Beograda, koja godinama prikuplja arhivski materijal o našem proslavljenom naučniku, pokušali da otkrijemo nepoznate detalje o Pupinovoj ćerki - jedinici Varvari Ivanki Pupin i o njegovo dvoje usvojene dece.

Pupin se oženio sa Katarinom Sarom Džekson (udovicom) koja je sa sobom u brak dovela dečaka i devojčicu (decu iz prvog braka). Varvara je rano ostala bez majke, a sa ocem je imala vrlo turbulentan odnos - malo toplo, malo hladno. Zvala ga je papa, ne father, ne oče, nego papa. Da li je Varvara bila pomalo ljubomorna na njegovu ogromnu ljubav prema Srbiji i na njegov harmoničan odnos sa usvojenom decom i da li je to sve bio razlog za njena životna lutanja, bez majčinske ljubavi i podrške, kao i razlog za dva neuspešna braka i pogrešne izbore partnera.

Na početku razgovora Aleksandra Ninković Tašić kaže:

„Pupinova ćerka Varvara se rodila 1889, samo godinu dana nakon venčanja sa Katarinom Sarom. On je usvojio njeno dvoje dece iz prvog braka i dao im je sve, čitavo bogatstvo tj. neokrnjeni miraz njihove majke. Ćerka Varvara je bila veoma lepa, ali veliki ljudi bacaju veliku senku na svoju decu, pa sa njom Pupin ima puno problema. Ona se dva puta udavala, dva puta se razvodila, u to vreme... Imamo samo jednu fotografiju sa Pupinovog bračnog putovanja iz Venecije na kojoj se vide dvoje usvojene male dece - devojčica koja drži lutku i može da ima oko 4-5 godina i nešto stariji dečak koji sedi pored guvernante. Svako ko je voleo Pupina, morao je da voli i Srpski narod. Nije mi jasno kako njegova ćerka nije imala razvijen odnos prema Pupinovoj domovini. Verujem da je čak malo bila i ljubomorna na njegova dobra dela, njegovu stalnu usmerenost ka Srbiji. Kao dete - teško je to mogla da razume. Njen turbulentan odnos sa ocem, malo toplo, malo hladno, naziremo i po tome što ga ona nikada nije zvala father tj. oče, već ga je zvala papa."

 Kada je Katarina Sara iznenada umrla, koliko su godina imala deca?

„Pupin i Sara su bili u braku samo 8 godina, a ćerka Vava kako ju je od milja zvao, kada joj je majka umrla imala je samo 7 godina i tek je krenula u osnovnu školu. Usvojena devojčica i dečak su bili vrlo mladi, imali su između 12 i 15 godina. Bio je to veoma težak period za Pupina. Najteži. Za razliku od Vave, usvojena deca su bila veoma uspešna, za njih se zakačio taj Pupinov pelcer. Posebno je bio uspešan usvojeni sin. On je bio osnivač velikih organizacija, između ostalih i Crvenog krsta. Ta deca su jako volela Pupina i uvek su mu se vraćala. Oni su bili školovani, obrazovani i uspešni."

 Šta možete da nam kažete o Varvari i njenim nevoljama sa brakovima?

„U prvi brak ona je stupila vrlo mlada sa 16 godina i bez pristanka oca. O prvom mužu znamo veoma malo, ali sve nam govori da je bio pravi luzer i pokvarenjak. On je bio njen konjički trener. Tako su se upoznali. U to vreme mlade devojke iz elitnih krugova su trenirale tenis i jahanje, pa je i Varvara kao bogata i mlada trenirala ove sportove. Njen muž je na venčanju čak uzeo prezime Pupin, ne bi li tako lakše napredovao u životu i karijeri. Taj brak nije dugo trajao - ni do njenog punoletstva. Ona se vratila ocu. Uvek se vraćala ocu. Ali nažalost njen prvi muž bio je manje toksičan i manje opasan od njenog drugog muža. Varvara ni u jednom braku nije imala svoje potomstvo."

 Šta možete da nam kažete o njenom drugom braku?

„Drugi muž bio je mnogo opasniji. Pravnik i advokat, završio je fakultet, ali bio je kockar. Trošio je ogroman novac. Videla sam njegove fotografije, naočit čovek, bilo je mnogo problema sa njim. U zahtevu za razvod braka od njega Varvara je navela zbog psihičkog uznemiravanja. Razvela se posle Pupinove smrti kada ga je optužila za ekstremnu ljubomoru i mentalnu surovost. Opet kažem, taj muž je bio učenjak, ali je bio kockar. Njemu nikada nije bilo dovoljno para, bio je teška raspikuća. A Pupin to nije tolerisao. Davao je beskrajno, 30.000 školskih stipendija, miraze za devojke koje su posle Velikog rata ostale bez očeva, za udruženja, crkve, dizao je spomenike, ali je znao gde novac ide. Ali kockanje nije trpeo. Moguće je da je ona podlegla pritisku svog muža. Očekivala je stalno više, želela je da obori očeve testamente, ne bi li vraćala kockarske dugove muža. Bila je to muka i za vreme Pupinovog života, a i posle njegove smrti.

Pupin je bio veliki dobrotvor. Naš konzul gospodin Janković u Njujorku mu je često govorio: "Ti Pupine pomažeš svakome ko ti pomoć traži. Novac ti ne raste na drvetu. Ostaćeš bez ičega". Varvara je davala sve od sebe da ospori očeve testamente, ne bi li dobila više novca ili nekretnina. A za to nije bilo šanse, jer je Pupin osnovao svoje Fondacije. I posle Pupinove smrti štampaju se monografije, deli se novac, on je sve to obezbedio. Nažalost, kasnije komunisti sve to uzimaju 1946. godine. Do tada je sve lepo funkcionisalo.

Na kraju zbog velikih neizmirenih finansijskih dugova svoga muža, Varvara je prodala celo očevo imanje zajedno sa pašnjakom i farmama u Norfolku, prodala je njegov američki Idvor. Sve to je morala sudski da preda jednoj sekti u San Dijegu, koja je dobila u posed i kompletno pokućstvo, pa čak i albume porodičnih fotografija, koje je sekta verovatno spalila. To je očito jedan od razloga što danas ne posedujemo fotografije, ni lične Pupinove predmete."

Foto: Arhiva Aleksandre Ninković Tašić

четвртак, 20. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије