Читај ми!

Otvoreni Dani srpske kulture u Temišvaru

Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović otvorila je 8. novembra 16. Dane srpske kulture u Temišvaru i ocenila da je ova manifestacija jedan od vidova očuvanja kulturnog identiteta i tradicije srpskog naroda u Rumuniji, ali i da je jednako važno predstavljanje stvalaštva Srbije i upoznavanje Srba u ovoj zemlji sa umetničkim dostignućima matične zemlje.

„S pravom se nadam da će ova manifestacija, sudeći po programu, privući pažnju i drugih građana ovog grada, jer Srbija zaista ima šta da predstavi svetu, i kroz svoju baštinu i kroz moderne umetničke izraze", naglasila je pomoćnica ministra.

Trifunović je podsetila da su čvrsti diplomatski odnosi, koji datiraju još od ranih godina 19. veka, savezništvo iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, aktivna ekonomska i vojna saradnja u novijem dobu - krasili odnose naših država.

„A kao poseban dokaz međusobnog uvažavanja i suživota naroda upravo je postojanje Saveza Srba u Rumuniji kao krovne organizacije Srba koji su autohtona etnička zajednice u ovom delu Evrope", rekla je Trifunović.

Trifunović je podsetila da je o životu i delu Dositeja Obradovića pisano i rečeno mnogo, ali da ni u tom slučaju ne treba prevideti činjenicu da je njegov životni put, obrazovanje, književno stvaralaštvo, bilo i omogućeno i određeno njegovim mestom rođenja.

„Biti rođen u Čakovu, u ovom delu Banata, u prvoj polovini 18. veka, u odnosu na sunarodnike koji su bili pod Osmanskom vlašću, značilo je biti slobodan", dodala je ona.

„I danas ta sloboda kao odlika demokratskog društva kome teže oba naroda, obe države, uslov je za nesmetano delovanje srpske manjine u Rumuniji, i uslov kulturne i informativne razmene, čija je posledica i manifestacija čijem otvaranju prisustvujemo", istakla je Trifunović.

„Jednako je važno istaći da Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije tradicionalno podržava realizaciju ovog značajnog projekta. To je svedočanstvo kontinuiteta napora i kontinuiteta uspeha Saveza Srba u Rumuniji, kulturnih poslenika našeg naroda i svih pripadnika srpske zajednice. Izražavam nadu da će ova saradnja, s vremenom, dobijati na intenzitetu i raznolikosti, ne samo na polju kulturnog stvaralaštva već i u sferi informisanja", zaključila je Trifunović u Temišvaru.

Do 29. novembra u Temišvaru će biti organizove projekcije filmova, likovne i dokumentarne izložbe, književne večeri, koncerti narodne i duhovne muzike, pozorišne predstave.
Savez Srba u Rumuniji tradicionalno tokom novembra meseca organizuje Dane srpske kulture u Temišvaru, koje pored Ministarstva kulture i ifnormisanja, podržavaju Ministarstvo kulture Ruminije i Departman za međuetične odnose Vlade Rumunije.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво