Читај ми!

Srpski jezik bez granica

Akademska srpska asocijacija realizovala je po prvi put ove godine projekat pod nazivom "Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika". Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Onlajn grupna nastava trajala je od 20. juna do 31. jula 2021. godine. Za ovogodišnji projekat bila je velika zainteresovanost, a na projektu je učestvovalo 34 učenika u 8 grupa iz svih krajeva sveta.

Države iz kojih su učenici su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Velika Britanija, Švedska, Norveška, Mađarska, Italija, Švajcarska, Grčka, Francuska, Argentina i Rusija.

Grupna nastava je specifična po tome što su učenici u grupama bili približnog znanja srpskog jezika i godina. Mogli su da se druže i razmenjuju iskustva kako na časovima, tako i van časova na društvenim mrežama.

Cilj, pored učenja srpskog kao zavičajnog jezika, bio je i povezivanje mladih iz svih krajeva sveta. Posebna specifičnost grupne nastave u Akademskoj srpskoj asocijaciji jeste prirodni metod učenja. On podrazumeva učenje na osnovnu stvarnih životnih situacija, tako da su učenici učili srpski jezik na konkretnim primerima u vidu radionica. Radionice su održane preko striminga pomoću kamere.

Na radionicama su učenici mogli da primene naučeno znanje kroz praktične zadatke. Praktični zadaci su bili simulacije realnih situacija: u prodavnici, muzeju, restoranu, apoteci, turističkoj agenciji, agenciji za nekretnine, na pijaci, kod lekara itd.

Pored praktičnih zadataka, učenici su imali zadatak da snime prilog ili prezentaciju o svom gradu kako bi pokazali članovima svoje grupe. Drugi deo zadatka je bio intervju sa ljudima u dijspori i predstavljanje njihovog načina života. Na kraju kursa učenici su dobili Potvrdu o pohađanju 24 časa.

Za više informacija: putem imejla asasocijacija@gmail.com ili preko Vibera i whatsappa na broj telefona +381 642331666

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво