Читај ми!

Prva poseta ambasadora Srbije srpskoj zajednici u Tirolu posle 20 godina

Od 29. do 30. maja 2021. godine, Njegova Ekscelencija ambasador Republike Srbije u Austriji, prof. dr Nebojša Rodić, boravio je u dvodnevnoj poseti Inzbruku zajedno sa vojnim atašeom Republike Srbije u Austriji, pukovnikom Željkom Bosancem.

Do dogovora o poseti je došlo putem redovne komunikacije ambasade Republike Srbije u Beču i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) koja je uspostavljena početkom 2020. godine, kada je došlo do javne rasprave o tekstu za spomen-ploču koja je trebalo da se postavi u znak sećanja i zahvalnosti Diani Budisavljević (devojački Obekser) u samom centru grada Inzbruka. Tada je Nj.E. ambasador Rodić vlastima grada Inzbruka uputio pismenu molbu o ponovnom razmatranju teksta za spomen-ploču, nakon što je objavljena prvobitno planirana verzija.

To je ujedno bila i prva poseta jednog srpskog ambasadora srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od dve decenije, što je predstavljalo veliku čast za sav naš narod u Inzbruku i šire.

 

U planu je još jedna poseta Nj.E. ambasadora Rodića Inzbruku i Tirolu, a tokom ove prve on je zajedno sa pukovnikom Bosancem, kao i predstavnicima organizacije SPOJI i Crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk, u prepodnevnim časovima 29. maja obišao grobno mesto Diane Budisavljević gde su zajedno položili cveće. 

Posle toga su obišli i spomen-ploču Diani Budisavljević na njenoj rodnoj kući, „Obekser Hausu", u najužem centru glavnog grada pokrajine Tirol u ulici Marije Terezije. Spomen-ploča je konačno postavljena 7. aprila 2021. godine u užem krugu predstavnika grada Inzbruka, posle 11 godina koliko je prošlo od prve inicijative za njeno postavljanje, a koju je  2010. godine pokrenula organizacija SPOJI u saradnji sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola. Posle višemesečne javne rasprave koje se vodila od februara do novembra 2020. godine o tome kako treba da glasi tekst na ploči, konačno je u novembru 2020. doneta odluka da na spomen-ploči treba spomenuti da se radilo o „više hiljada pretežno srpske dece" koje su Diana Budisavljević i njeni saradnici spasavali iz „koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj". Najaktivniju ulogu u javnoj raspravi o samom tekstu na spomen-ploči imali su predstavnici organizacije SPOJI uz podršku svojih prijatelja naučnika i eksperata iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

Upravo je jedna od tačaka dnevnog reda posete gradu Inzbruku bio i sastanak sa prof. dr Horstom Šrajberom na kojem su prisustvovali Nj.E. ambasador Rodić, gospodin pukovnik Bosanac i mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača organizacije SPOJI. Prof. dr Horst Šrajber je jedan od istoričara i eksperata, koji se bave tematikom Drugog svetskog rata, Holokausta, kulture sećanja, kao i tematikom Jasenovca. Važi za jednog od najuglednijih stručnjaka za kulturu sećanja u Tirolu i šire, a bio je među onima koji su se uz SPOJI zalagali da na spomen-ploči bude spomenuto poreklo spasene dece, jer su to trenutno najpoznatije činjenice u vezi s akcijom Diane Budisavljević.

Pred kraj prvog dana posete, Nj.E. ambasador Rodić, zajedno sa pukovnikom Bosancem, održao je sastanak sa Zajednicom Srba Tirol u prostorijama KUD-a „Ostrog" u Inzbruku, na kojem su zbog epidemioloških mera prisustvovali po jedan predstavnik svakog udruženja. Među njima su bili predstavnici KUD-a „Ostrog", KSUD-a „Bratstvo", KUD-a „Đurđevdan" (svi iz Inzbruka), KUD-a „25. maj" iz Vatensa, KSK-a „Petar Kočić - Zmijanje" iz Figena i KUD-a „Naš svet" iz Rojta. Sastanku je predsedavao Oliver Ranisavljević, predsednik Zajednice Srba Tirol i zamenik predsednika organizacije SPOJI, koji je zajedno sa domaćinima iz KUD-a „Ostrog" i drugim predstavnicima Zajednice Srba Tirol organizovao to veče.

Drugog dana, 30. maja 2021, Nj.E. ambasador Rodić i gospodin pukovnik Bosanac, prisustvovali su Svetoj Liturgiji u crkvi Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koja je 2019. godine poklonjena Srpskoj pravoslavnoj opštini Inzbruk i SPC u Austriji od rimokatoličkog monaškog reda Redemptorista. To je crkva koja se nalazi u samom centru grada nedaleko od Trijumfalne kapije, a koja je do sada široj javnosti u Inzbruku bila poznata kao „Herz-Jesu-Kirche" (srpski: crkva Isusovog srca) i koja predstavlja jednu od glavnih znamenitosti glavnog grada Tirola. Posle Svete Liturgije i propovedi prote Aleksandra Stolića, Nj.E. ambasador Rodić obratio se mnogobrojnim vernicima i zahvalio svima koji su organizovali posetu, u nadi da će uskoro ponovo posetiti Tirol.

Pre nego što su Nj.E. ambasador Rodić i pukovnik Bosanac napustili Inzbruk, otac Aleksandar Stolić im je u ime SPCO Inzbruk, SPOJI i Zajednice Srba Tirol, a uz prisustvo predsednika Crkvenog odbora, Živorada Karajovića, kao i predstavnika SPOJI i Zajednice Srba Tirol - Filipa Vlajića, Olivera Ranisavljevića, mr Milana Nešića i mr Vladimira Vlajića - uručio simbolične autentične poklone koji će ih sećati na prvu posetu ambasade Srbije u Austriji srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od 20 godina.

 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво