Читај ми!

Onlajn konferencija Tesline naučne fondacije iz Amerike

Tradicionalna godišnja konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije, održaće se onlajn, 16. januara 2021. sa početkom u 12 sati po američkom, odnosno u 18 sati po srpskom vremenu.

Konferenciju će otvoriti osnivač i predsednik Fondacije Nikola Lončar, koji kaže:

"Tesla je ikona dijaspore - lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova "magija" ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet."

Okosnica Konferencije biće pilot projekat "Osnivanje Teslinih klubova", koji je Teslina naučna fondacija sa sedištem u Srbiji pokrenula u saradnji sa osnovnom školom "Dragomir Marković" iz Kruševca i "Branislav Petrović" iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF iz Amerike.

U okviru programa onlajn Konferencije 2021. svi zainteresovani imaće jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera, naučnika i publiciste, vlasnika Twenty First Century Books, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli; Mark J. Seifera, književnika i istoričara koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle; braću Korum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji će na Konferenciji izneti svoja najvažnija otkrića i dostignuća.

Do sada su se Tesla konferencije održavale u hotelu New Yorker u Njujorku, u kome je Tesla živeo poslednjih desetak godina svog života, gde je i umro 7. januara 1943.

TNF iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije ističu da su pronašli brojne načine da ostvare ovaj cilj jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja. Osim na ovom projektu, Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

"Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima, kao i pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove", naglašava Nikola Lončar, osnivač TNF.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару