Ponovo sa Srbijom na vezi! Dobro došli!

Gost večerašnje emisije je Srboljub Živanović iz Londona, antropolog, paleopatolog, predsednik Međunaronarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, predsednik Fonda za istraživanje genocida i član Slovenske akademije nauka i umjetnosti. Budite sa Srbijom na vezi, večeras u 18.55, na RTS Svetu. Repriza emisije u utorak, 15.septembra u 12.50 sati.

"U istoriji dođe vrijeme kada narodu vjera postaje važnija od hljeba, kada se u ljudima probude magnetne oluje pripadnosti, kada strahove strpaju pod kućni prag, pa zajedno, objedinjeni vjerom, to osjećanje pretvaraju u slobodu!"- Emir Kusturica

I baš tako, (Milovoj) Crnoj Gori se desio narod odlučan da odbrani ono što mu pripada...na protestima, litijama i na kraju-izborima. Sada je, kako je obećano, ostalo da se formalno pravno ukine sporni Zakon o slobodi veroispovesti. U svakom slučaju, ostaće upamćeno da je na svakom okupljanju, desetine hiljada ljudi uglas pevalo "Ne damo svetinje". Pesmu koja je postala simbol proteklih protesta u Crnoj Gori napisala je naša večerašnja gošća, Dragana Mirković, muzičar, tekstopisac, vođa hora manastira Bogorodice Trojeručice u Beogradu i pravoslavne grupe "Talita kumi".

Vera je naše viševekovno postojanje, naša datost. Istorija je tu da nas podseti koliko smo stradali samo zato što smo Srbi. Jedno od najmonstruoznijih stradanja našeg naroda bilo je ono u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata. Simbol tog stradanja je logor Jasenovac, za koji se zna da su na najsvirepije načine ubijani ljudi, žene i deca, ali se ni danas ne zna koliko je njih pobijeno. Imenom i prezimenom popisano je preko 80 000 žrtava, ali neka istraživanja ukazuju da ih je bilo i deset puta više. Srboljub Živanović, antropolog, paleopatolog, predsednik Međunaronarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, predsednik Fonda za istraživanje genocida i član Slovenske akademije nauka i umjetnosti, bio je je član jugoslovenske Komisije sudskih antropologa koja je 1964. godine vršila iskopavanje masovnih grobnica u Jasenovcu. O svojim saznanjima govoriće u večerašnjoj emisiji.

I još nešto u prilog našoj kulturi sećanja...U kragujevačkom muzeju "21 oktobar," otvorena je srpsko jevrejska izložba- i naučna konferencija,"Jasenovac- pravo na nezaborav,"koja je premijerno prikazana 2018. u Ujedinjenim nacijama. Izložba spaja više značanih datuma iz istorije čovečansta -75 godina od zavrsetka Drugog svetskog rata , oslobađanja Aušvica i proboja logoraša u Jasenovcu. Priču sa ovog događaja pripremila je koleginica Nevenka Đelić.

I na kraju, samo da podsetimo...ponedeljkom ćemo se i ubuduće baviti položajem Srba u zemljama okruženja. Neke priče se ponavaljaju već godinama, poput večerašnje, da srpska deca u Glamoču (Federacija Bosne i Hercegovine) ni ove godine neće moći da pohađaju nastavu na maternjem jeziku iako je to Ustavom zagarantovano pravo svakom od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Prilog o tome pripremio je kolega Srđan Stupar iz Radio televizije Republike Srpske.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

четвртак, 01. јун 2023.
17° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено