Читај ми!

Antologija srpske muzike

Predstavljamo Božidara Trudića, kompozitora nacionalne orijentacije i folklorističkog pristupa muzici. Čućete orkestarsku svitu „Lirske scene” i Violinski koncert u izvođenju Tripa Simonutija.

Iako je danas jedan od manje poznatih muzičkih stvaralaca u našoj sredini, Božidar Trudić je u svoje vreme bio je jedna od važnih ličnosti za profesionalizaciju muzičkog života kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini. Muziku je izabrao relativno kasno kao osnovni poziv, ali joj se posvetio u potpunosti i celim srcem. Rođen 1911. godine u Smederevskoj Palanci, završio je studije teorijske matematike 1935. godine, postavši profesor ovog predmeta u Požarevcu, Bjelovaru, Prizrenu, a za vreme rata i u Trećoj beogradskoj gimnaziji, Ipak, interesovanje za muziku ga je sve više okupiralo i isprva samouk, počinje da uči harmoniju, zapisuje i sakuplja narodne melodije, te diriguje horom.

Godine 1942, upisuje Muzičku akademiju u Beogradu gde studira kompoziciju: kratko vreme u klasi Stevana Hristića, a potom kod Josipa Slavenskog. Paralelno pohađa i kurs dirigovanja kod Krešimira Baranovića i Mihajla Vukdragovića. Posle diplomiranja 1947. godine postaje profesor, a potom i direktor Muzičke škole Stanković u Beogradu, da bi 1955. prešao na novootvorenu Muzičku akademiju u Sarajevu, gde će biti profesor do 1964. godine, kada se vraća u Beograd. Od tog trenutka, pa sve do smrti 1989. godine delovaće kao slobodan umetnik. Sahranjen je u Smederevskoj Palanci, za koju je ceo život bio vezan, a od 1991. godine muzička škola u ovom gradu nosi njegovo ime.

Napomenimo da do sada nije bilo značajnijeg muzikološkog vrednovanja opusa ovog autora. Trudić se, inače, okušao u brojnim žanrovima. Napisao je dve simfonije - Balkansku i simfoniju u jednom stavu, dve svite, više kraćih orkestarskih kompozicija. Pored koncerta za violinu, napisao je koncert za violončelo, niz kamernih i solističkih kompozicija, a takođe je autor više kantata, te pesama uz pratnju orkestra - Pesme Japana, Pesme drevne Helade, Pjesma svata Crnogorca, napisana za obeležavanje stogodišnjice smrti Petra Petrovića Njegoša. Privrženost kraju iz kojeg je potekao Trudić je pretočio u Kantatu rodnom gradu koja izvedena 1970. godine prigodom proslave 850 godina od osnivanja Smederevske Palanke.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се