Читај ми!

Studije i ogledi

Vladislava Gordić Petković: Rod i književni tekst

U emisiji Studije i ogledi, u ponedeljak, 24. i utorak, 25. oktobra, možete slušati tekst Vladislave Gordić Petković „Rod i književni tekst: mogućnosti analize”.

Autorka na početku rada podseća da terminološko razgraničenje pola i roda uvodi, krajem šeste decenije dvadesetog veka, američki psihoanalitičar Robert Stoler u studijama Predstavljanje roda i Pol i rod, ističući da „pol i rod nisu nikako nužno povezani". Svest o postojanju kategorije kulturološki uslovljenog roda iskazuje i često citirana rečenica Simon de Bovoar iz dela Drugi pol, koja kaže: „ženom se ne rađa, ženom se postaje". Rodne predstave neminovno se reflektuju u kulturnim i književnim tvorevinama jednog društva, pa junakinje i junaci književnih dela bivaju oblikovani u skladu sa iskustvima i očekivanjima čitalačke publike, sa njenim shvatanjem muških i ženskih uloga. Ta očekivanja predodređuje unapred konstruisana slika feminiteta i maskuliniteta, nastala mimo uticaja samih žena i muškaraca.

Podela na pol i rod dobila je važno mesto u angloameričkoj feminističkoj književnoj i kulturnoj kritici jer efektno predočava društveni uticaj na nastanak i recepciju književnih dela. Kategorija roda, po mišljenju Vladislave Gordić Petković, mogla bi se definisati kao dodatak društvenih komponenti biološkim razlikama, a uvodi se s namerom da razobliči biološki determinizam i da akcentuje razlike proizašle iz viševekovnog disbalansa u tretiranju polova, uključujući tu razlike u obrazovanju, ekonomskom statusu, društvenim mogućnostima koje im se pružaju da steknu moć ili poziciju autoriteta, kao i razlike u kriterijumima i zahtevima koje društvo, tradicija i kultura postavljaju pred muškarca i ženu. Sve te razlike, od egzistencijalnih do kulturoloških, vidljive su u svakoj društvenoj zajednici, a nejednakost neretko vodi u neravnopravnost; koliko god one primarno bile motivacioni faktor za društvena kretanja i društvene odnose, rodne razlike se još jasnije vide u literaturi, jer se tu bolje strukturišu.

Interakciju roda i književnog teksta, autorka razmatra na primerima tri romana: En Veronike Herberta Džorža Velsa, Staklenog zvona Silvije Plat i romana Lane Bastašić Uhvati zeca.

Tekst čita Gordana Gačić.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се