Читај ми!

Imaginarna edicija

Remo Bodei: Piramide vremena

U ciklusu Imaginarna edicija, od ponedeljka 25. do petka 29. jula, možete slušati delove knjige italijanskog filozofa Remoa Bodeija „Piramide vremena”.

Fenomen deja vu, ono "već viđeno", jedan je od najzanimljivijih i najmanje ispitanih fenomena, smatra savremeni italijanski filozof Remo Bodei, pisac knjige Piramide vremena. U osnovi tog fenomena leže vremenske perspektive: ono što se događa sada već smo videli (ili doživeli) u prošlosti. Psihološka perspektiva vrlo se brzi iscrpljuje i ne daje podsticajne odgovore, niti otvara puteve kojima se dalje može ići. Filozofska perspektiva, pak, na kojoj Bodei insistira, barata pojmovima, a u samoj srži pojma nalazi se vreme. "Već viđeno" svojevrsni je skok u vremenu (ili preskok) koji remeti jednolinijsko i kontinuirano shvatanje vremena. "Već viđeno", zapravo, dovodi u pitanje sam vremenski sled u kojem ono štoje bilo prethodi onome što jeste, ili onome što će biti. Ostaje, međutim, nejasno kom segmentu vremena pripada "već viđeno". Ako smo u nekoj prošlosti "videli" ono što će se dogoditi u budućnosti, onda je, naravno, reč o fenomenu prošlosti. Problem je, međutim, što se o "već viđenom" može govoriti samo iz sadašnjosti, te je on fenomen sadašnjosti. Osim, naravno, ako nije fenomen budućnosti jer ono što se vidi jeste budućnost. Otud piramida u naslovu Bodeijeve knjige: tačno je piramida ima čvrstu osnovu i penje se ka vrhu, ali da bi se do vrha dospelo potrebno je proći slojeve i slojeve kamenja, odnosno vremena.

Bez ikakve mistifakacije Bodei analizira poetske i filozofske iskaze o "već viđenom" i spliće uzbudljivu priču o fenomenu o kojem gotovo svako može da svedoči, ali, tome uprkos, ostaje on neuhvatljiv.

S italijanskog prevela: Senka Jevtić
Čitala: Dušica Mijatović
Urednik: Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво