Читај ми!

Direktan prenos sa Festivala u Eks an Provansu

U nedelju 11. jula sa početkom u 20 sati na talasima Trećeg programa slušaćete ekskluzivan prenos premijere nove opere finske kompozitorke Kaije Sarijaho, „Nevinost”, koja se izvodi na Festivalu u Eks an Provansu. U glavnim ulogama slušaćete Magdalenu Koženu, Sandrin Pijo, Tuomasa Pursija, Lilian Farahani i Markusa Nikenena. Kamernim horom Estonske filharmonije i Londonskim simfonijskim orkestrom diriguje Suzana Melki.

Libreto na finskom napisala je Sofi Oksanen, dok je višejezičnu verziju uradio mladi finski dramaturg Aleksi Barijer.

Radnja opere smeštena je u Finsku danas, u kosmopolitsko društvo u kojem se venčavaju ljudi različitih nacionalnosti i životnih priča. Tako je mladoženja Finac, mlada je Rumunka, a majka je Francuskinja. Tokom svadbenog banketa, kelnerica Čehinja se oseća loše, jer se pre deset godina dogodila tragedija koja povezuje ove likove. Duhovi prošlosti bude sećanja na tu kolektivnu dramu, izazivaju osećaj krivice i lišavaju aktere njihove nevinosti. Nova opera Kaije Sarijaho je bila povod jedinstvenog umetničkog susreta velike kompozitorke i još jedne finske umetnice, dramaturškinje i spisateljice Sofi Oksanen.

Opera Nevinost, velika horska drama za soliste hor i orkestar, je moderna tragedija koju je strastvenom učino spoj savremene muzike i mnoštva jezika na kojima se peva. To su engleski, finski, češki, rumunski, francuski, švedski, nemački, španski i turski. Opera govori o dubokom istraživanju ožiljaka koje nosimo sa sobom i potrebi da ponekad otvorimo stare rane kako bi drugi put mogle da zacele na ispravan način.

Urednice prenosa Ivana Neimarević i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво