Читај ми!

Džez - Jasna Jovićević Quinary

Premijerno slušamo album “Sounding Solitude” postave Jasne Jovićević Quinary, koji će narednog meseca zajednički objaviti The State51 Conspiracy i Mascom Records.

Jasna Jovićević, multiinstrumentalistkinja i kompozitorka iz Subotice, u poslednjih desetak godina je jedno od najznačajnijih imena savremene muzičke scene u Srbiji. U to vreme je objavila nekoliko albuma različitog stilskog opsega, od avangardne kamerne kompozicije do klasičnog fri-džeza. Najnoviji album „Sounding Solitude" ova autorka je zasnovala na ličnom iskustvu života u pandemiji i izolaciji, i interakcije sa vlastitim strahovima umesto društvenog komfora. Jasna Jovićević je muzičke fragmente albuma zasnovala na Kibler-Ros modelu tugovanja, koji se zasniva na pet stadijuma: poricanju, ljutnji, pregovaranju, depresiji i prihvatanju, čemu je pridodala i svakodnevnu duhovnu praksu Sadhanu, kombinaciju meditativnih tehnika. Svaka od šest kompozicija posvećena je jednom od ovih stanja.

Muzički se ovaj album se najviše oslanja na njeno izdanje "Flow Vertical", u kojem je značajnu ulogu takođe igrala gudačka sekcija. Na „Sounding Solitude" uz Jasnu Jovićević sviraju violinista Filip Krumes, violončelistkinja Ivana Grahovac, kontrabasisti Milan Nikolić i Daniel Mor, dok bendliderka koristi nekoliko instrumenata - od saksofona i flaute, do spejsdrama i vokala. Na evropskoj sceni, autorkin rad refeririše na kamerne albume Luja Sklavisa ili Tarkovski kvarteta, odnosno plejade savremenih autorki sa severa Evrope, poput norvežanke Hilde Mari Holsen ili kvarteta Ainon iz Finske. Muzika Jasne Jovićević, međutim, nije derivativna, već uspeva da ove elemente uobliči u originalan izraz koji crpi značajnu snagu iz kompozitorkine lične, spiritualne prakse.

Autor Nikola Marković.

Urednica Ksenija Stevanović.

Naslovna strana: Jasna Jovićević, foto: Sabina Kojić 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво