Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Članovi kvarteta Kazals izvode dela Henrija Persla, Volfganga Amadeusa Mocarta, Dmitrija Šostakoviča i Franca Šuberta. Snimak je sa koncerta održanog 31. avgusta 2019. godine u katalonskom manastiru u Vilabertranu, a dobili smo ga posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija.

Nakon osvajanja prve nagrade na dva prestižna konkursa kamerne muzike – Londonskom takmičenju 2000. i Bramsovom takmičenju u Hamburgu 2002. godine – Kvartet Kazals je otvorio vrata svetskih pozornica poput njujorškog Karnegi hola, dvorana Filharmonije u Kelnu i Parizu, dvorane Konserthebau u Amsterdamu i drugih renomiranih muzičkih kuća. Na bogatom repertoaru ansambla, osnovanog u Madridu 1997. godine u Međunarodnoj muzičkoj školi koja nosi ime Kraljice Sofije, nalazi se veliki broj dela od baroknih do savremenih autora, a članovi ansambla su usmereni i na rad sa savremenim španskim kompozitorima. Nastupaju u sastavu: Vera Martinez-Mehner i Abel Tomas-Realp, violine, Džonatan Braun, viola, i Arnau Tomas-Realp, violončelo, a njihov izvođački stil pokazuje kako ovi umetnici u velikoj meri poznaju stilske karakteristike i izvođačke prakse različitih epoha. Interpretacije kvarteta kritičari i publika ocenjuju kao „čiste i pune ekspresije... one stvaraju jedinstveni spoj strastvene izražajnosti i izuzetne virtuoznosti”. Posebno je interesantno istaći da članovi kvarteta ostvaruju plodne saradnje i sa savremenim autorima, među kojima posebno mesto ima Đerđ Kurtag, a svetsku premijeru Koncerta za gudački kvartet mladog španskog kompozitora Fransiska Kolje, realizovali su u saradnji sa Nacionalnim orkestrom Španije.

Kvartet Kazals je proglašen za kulturnog ambasadora Katalonije, a interesantno je istaći da ovaj ansambl svake godine održava koncerte u Kraljevskoj palati u Madridu. Tom prilikom muziciraju na primercima iz kolekcije ukrašenih Stradivarijusovih instrumenata.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се