Читај ми!

Džez

Emitujemo snimak koncerta dua klarinetiste Bena Goldberga i pijaniste i klavijaturiste Majkla Kolmena, održanog 30. aprila 2018. godine u Experimental Sound studiju u Čikagu.

Klarinetista Ben Goldberg i pijanista Majkl Kolmen akteri su američke nezavisne muzičke scene na raskršću džeza i eksperimentalnog pristupa savremenoj kompoziciji. Goldberg je gradio reputaciju kao član postave Tin Hat, vlastitog trija sa Gregom Koenom i Kenijem Volesenom, te mnogih drugih autorskih postava, kombinujući moderan pristup džezu sa klezmerom i alternativnom rok i pop muzikom. Kolmen je, pak, poznat po eksperimentalnim tehnikama snimanja i fokusu na teksturu u pristupu zvučnoj slici. Obojica su svoje karijere vezali za takozvanu Zalivsku scenu u San Francisku i Ouklendu.

Njihov projekat Practicioner kojim su se predstavili u Experimental Sound studiju u Čikagu, predstavlja osvrt na album Hocus Pocus legendarnog Stiva Lejsija, jednog od najznačajnijih avangardnih muzičara u istoriji džeza. Goldbergov i Kolmenov pristup je minimalistički i hipnotičan, zasnovan na aranžmanima koji podsećaju na niz zvučnih minijatura. Iako koncert karakteriše repetitivni pristup osnovnim motivima originalnih kompozicija, stalnim preplitanjem instrumenata i odsustvom striktnih uloga unutar dua dvojica muzičara postižu dinamičnu interakciju, te održavaju pažnju i napetost kod slušaoca.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се