Читај ми!

Teorijski profili

Andžej Valicki: U krugu konzervativne utopije

U uvodnoj emisiji ciklusa koji je posvećen Andžeju Valickom, u ponedeljak, 2. novembra, možete slušati osvrt Milana Subotića na intelektualnu biografiju i dela ovog nedavno preminulog poljskog filozofa. Od utorka, 3. do četvrtka, 5. novembra, emitovaćemo Valickijev tekst „U krugu konzervativne utopije: struktura i metamorfoze ruskog slovenofilstva” koji je napisan kao predgovor ruskom izdanju autorove istoimene knjige.

Povodom nedavne smrti poljskog istoričara ideja i filozofa Andžeja Valickog (1930-2020) emitujemo prevod dela iz njegove knjige U krugu konzervativne utopije: struktura i metamorfoze ruskog slovenofilstva koju je Isaija Berlin smatrao najboljom knjigom o slovenofilstvu napisanoj u XX veku.

Uprkos ocenama po kojima je Valicki jedan od najboljih svetskih poznavalaca ruske intelektualne tradicije, njegovi radovi su ostali nepoznati našoj javnosti. Stoga, u funkciji uvoda u ovaj ciklus emisija, emitujemo kraći osvrt Milana Subotića na život, intelektualnu biografiju i dela Andžeja Valickog. Iz njegovog obimnog i tematski raznovrsnog opusa za naš program preveden je „Predgovor" koji je Valicki 2018. godine napisao za rusko izdanje svoje knjige o slovenofilstvu. Osim toga što je reč o tekstu novijeg datuma, ovaj izbor je bio motivisan činjenicom da se u njemu Valicki iscrpno osvrće na svoj život, intelektualni razvoj i akademsku karijeru. Autobiografski sadržaj i ton teksta omogućava nam sintetički uvid u glavne teorijske preokupacije autora, kao i u političke i društvene okolnosti njegovog života. U tom pogledu, prevod ovog teksta - umesto klasičnog nekrologa - za cilj nema samo iskazivanje poštovanja prema delu Valickog, već i podsticanje interesovanja za to delo u našoj javnosti.

Tekst je s ruskog preveo Milan Subotić.
Čita Dušica Mijatović.
Urednica Olivera Nušić.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се