Festival Šopen i njegova Evropa 2019

Reprodukovaćemo snimak klavirskog resitala koji je Siprijan Kacaris održao 27. avgusta u Koncertnoj dvorani Filharmonije u Varšavi. Na programu su bila dela kompozitora koji su bili u direktnoj vezi sa Frederikom Šopenom, kao njegovi prijatelji ili učenici. Slušaćete ostvarenja Julijana Fontane, Tomasa Telefsena, Adolfa Gutmana, Karola Mikulija, Karla Fliča, Stanislava Monjuška, Henrika Melcer-Ščavinjskog, Nikolaja Vilma, Vilhelma Krigera i Jozefa Novakovskog.

Francusko-kiparski pijanista i kompozitor Siprijan Kacaris rođen je 1951. godine u Marseju. Kritičari ga ubrajaju među dvadeset najboljih pijanista XX veka. Dobitnik je brojnih odlikovanja, nagrada i priznanja, a njegova veoma plodna karijera uključuje nastupe sa važnim orkestrima poput Berlinskih filharmoničara, Gevandhaus orkestra iz Lajpciga, Moskovske filharmonije i Kraljevskog Koncerthebau orkestra iz Amsterdama. 

Iz bogate biografije Siprijana Kacarisa izdvajamo da je u njujorškom Karnegi holu održao resital povodom obeležavanja 150 godina od smrti Frederika Šopena, dva koncerta povodom Olimpijskih igara u Pekingu u Nacionalnom centru za scenske umetnosti, kao i master-klas u kući Franca Lista u Vajmaru, 2006. godine, koji je održao kao prvi pijanista još od Listove smrti. Član je žirija međunarodnih pijanistkičkih takmičenja u Varšavi, Budimpešti, Utrehtu, Parizu, Bonu i Moskvi.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво