Vek harmonike – Interpretacije Teodora Ancelotija

U večerašnjoj emisiji moći ćete da čujete ostvarenja Žorža Apergisa, Rolfa Rima i Vinka Globokara u interpretaciji italijanskog harmonikaša Teodora Ancelotija.

Svojim umetničkim radom Anceloti je značajno doprineo integraciji harmonike u savremenu klasičnu muziku. U želji da doprinese razvoju tehinke, sproveo je graditeljske izmene zamenivši materijale od kojih se prave neki delovi instrumenta i na taj način povećao zvučni dijapazon harmonike.

Od 80-ih godina XX veka Anceloti redovno nastupa na velikim festivalima, a angažovan je i kao solista vodećih orkestara. Svoj pedagoški rad započeo je na Univerzitetu umetnosti u Bernu, a od 2002. godine radi kao profesor na muzičkoj Akademiji u Frajburgu. Diskografija ovog umetnika obuhvata širok repertoar, od Baha i Skarlatija, do Janačeka, Satija, Kejdža i drugih.

Na početku ćete čuti snimak Koncerta za harmoniku Žorža Apergisa u izvođenju Teodora Ancelotija i Gircenih orkestra iz Kelna, pod upravom Emilija Pomarika. Snimak je zabeležen na koncertu održanom 7. maja ove godine u dvorani Filharmonije u Kelnu.

Koncert za harmoniku ovog savremenog francuskog kompozitora posvećen je Teodoru Ancelotiju, a nastao je kao porudžbina festivala Muzika Viva iz Minhena i Doma muzike iz Porta. Sačinjen je od manjih, idejno potpuno različitih blokova, koji se na kraju kompozicije stapaju u jedinstven muzički mozaik. Prema rečima Apergisa, harmonika nije tretirana kao klasičan solistički instrument, već je ona u ovom slučaju pokretač orkestra, odnosno inicijator muzičkog razvoja. Sa drugim instrumentima harmonika povremeno obrazuje i male kamerne sastave poput kvinteta ili okteta koji se izdvajaju iz orkestarskog zvuka, a potom ponovo utapaju u njega.

Pored ove kompozicije čućete još dva komada savremenih kompozitora sa Ancelotijevog albuma Push Pull: naslovnu numeru sa ovog albuma nemačkog kompozitora Rolfa Rima iz 1995. godine i Dijalog o vazduhu za harmoniku, Vinka Globokara - francuskog avangardnog kompozitora, slovenačkog porekla.

Urednica emisije Marija Vuković.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се