Vek harmonike - Interpretacije Martinasa Levickisa

Čućete snimke sa prošlogodišnjih nastupa Martinasa Levickisa.

Ovaj mladi litvanski harmonikaš stekao je reputaciju izuzetnog virtuoza, a publiku i kritiku je osvojio i svojom muzikalnošću, harizmom i dinamičnim nastupima. Rođen 1990. godine u Taurageu, studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi Ovena Marija, a potom se usavršavao kod čuvenog harmonikaša i pedagoga Injakija Alberdija u Španiji. Sa svega dvanaest godina počeo je da učestvuje na međunarodnim takmičenjima i do sada je osvojio više od trideset nagrada uključujuči i Svetski kup, zbog čega je 2004. godine dobio visoko državno priznanje„Kraljica Marta."

Martinas Levickis nastupao širom sveta, a samo neki od orkestara sa kojima je sarađivao su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Litvanski kamerni orkestar, Mančester Kamerata i drugi.

Levickis je pored koncertne karijere posvećen i pedagogiji te od nedavno vodi kurseve u internacionalnoj letnjoj školi u Dartingtonu u Velikoj Britaniji. Selektor je Nedelje harmonike u okviru letnjeg festivala „Kristofer" i umetnički direktor dva festivala u Litvaniji: Palendriai International Composers' Course & Festival i Nedelje harmonike u Vilnjusu (Vilnius Accordion Music Week). Značaj ovih manifesticaja je u tome što se tom prilikom stvara i izvodi nova muzika za harmoniku i kamerne sastave.

Na početku emisije čućete Rumunske igre Bele Bartoka, u aranžmanu Artura Vilnera. Sviraju Avi Avital - mandolina i Martinas Levickis - harmonika, a snimak je zabeležen 27. juna 2018. godine na otvaranju Međunarodnog festivala kamerne muzike u Utrehtu.

Do kraja emisije, posvećene interpretacijama ovog mladog litvanskog harmonikaša, čućete i deo koncerta koji je u saradnji sa Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom održao 6. oktobra prošle godine u dvorani Litvanske filharmonije u Vilnjusu. Tom prilikom dirigovao je Modestas Pitrenas.

Urednica emisije Marija Vuković.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се