Stvaralaštvo Jozefa Elsnera

U šestoj emisiji ciklusa koji priređujemo povodom 250 godina od rođenja Jozefa Elsnera slušaćete duhovna ostvarenja ovog kompozitora i njegovog savremenika, Karola Kurpinskog.

Nakon decenije života u Varšavi, Elsner je postao nezaobilazna i visoko etablirana figura u poljskom muzičkom životu. Od 1811. bio je dopisnik prestižnih Lajpciških Opštih muzičkih novina, kao i počasni član muzičkog društva Lajpciškog univerziteta. Elsner je bio član i brojnih drugih muzičkih društava u Poljskoj, a bio je član i masonske lože. Sa mesta direktora varšavske opere povukao se sredinom druge decenije 19. veka, a nakon gušenja poljskog Novembarskog ustanka u Rusko-poljskom ratu, 1830. i 1831. godine, nije se redovno pojavljivao na javnoj muzičkoj sceni. Do smrti, 1854. godine, Elsner se kao kompozitor pre svega posvetio duhovnoj muzici. Tokom četrdesetih godina 19. veka, ulazeći u devetu deceniju svog života, Elsner je napisao čak deset misa, četiri ofretorijuma i brojne religiozne kompozicije, uključujući Stabat mater, Mizerere, Te Deum i druge. U emisiji ćete čuti Misu u a-molu, opus 81, iz 1843. godine.

Iako dvadeset godina mlađi od Elsnera, poljski kompozitor Karol Kurpinski, takođe se povukao iz sveta opere nakon gušenja poljskog Novembarskog ustanka i nastavio je da bude aktivan pre svega kao pedagog, osnivajući 1835. Školu za pevanje i deklamaciju pri narodnom pozorištu u Varšavi, koja je u određenoj meri kompenzovala represivno zatvaranje Poljskog konzervatorijuma. Operski opus Kurpinskog obuhvata dvadeset šest scensko-muzičkih ostvarenja, od kojih je u celosti sačuvano devet i koji u ovom autoru otkrivaju vodećeg poljskog operskog kompozitora druge i treće decenije 19. veka, koji je, polazeći od savremenih italijanskih uzora, gradio poljsku opersku školu inkorporirajući teme iz poljske istorije i folklora, kao i koristeći poljske narodne plesove i pesme. Kurpinski je bio aktivan i na polju duhovne muzike, pišući mise kako na latinskom, tako i na poljskom jeziku, kao i druga dela u formi kantata i oratorijuma. U emisiji ćete čuti Te Deum Karola Kurpinskog iz 1829. godine.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се