Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu Milene Bogavac „Smrt fašizmu! o Ribarima i Slobodi”, koju izvode glumci Reflektor teatra iz Beograda.

Ribari o kojima se radi u novoj predstavi Milene Bogavac su: Ivan Ribar (predratni i poratni političar, prvi je predsednik Skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, jedan je od osnivača Demokratske stranke, predsednik AVNOJ-a i prve Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslovije) i njegovi sinovi Jurica i Lola koji su poginuli 1943. godine (prvi kao partizan u borbi za oslobođenje Kolašina, a drugi, kao harizmatični predratni revolucionar i jedan od sedam sekretara SKOJ-a, izgubio je život polazeći u prvu diplomatsku misiju države koja se tada rađala), dok je Sloboda skojevka Sloboda Trajković koja, kao i članovi njene porodice, nije dočekala slobodu i sasvim je zaboravljena po okončanju Drugog svetskog Rata, a o njenom postojanju svedoči pismo koje joj je Lola namenio u slučaju svoje smrti.

Kao nas obaveštava Aleksandar Milosavljević: „Autorka predstave gradi scensku priču kroz radioničarski postupak, dakle, zajednički s glumcima. Milena Bogavac polazi od enciklopedijskih podataka, od fragmenata iz (oskudne) zaostavštine, od pisama i drugih autentičnih dokumenata, no ovom materijalu ona dodaje i pretpostavke koje proizilaze iz, kako bi to Danilo Kiš rekao, „opreznih domišljanja". U ovakvom kišovski dokumentarističkom prosedeu, ono što je rezultat domišljanja stiče dimenziju složene i zaokužene celine koja nudi pozorišnu priču o akterima krupnih povesnih događaja, o ljudima kakvi su bili Lola, Jurica i Sloboda, kao o osobama koje su bile svesne neophodnosti bezrezervog političkog i revolucionalrnog angažovanja, ili pak o ljudima, poput Ivana Ribara, koji su vlastitim političkim stavom, baš kao i srcem, sledili svoju decu, te otuda u burnim i smutnim vremenima nepogrešivo birali pravu stranu".

Urednica emisije Tanja Mijović.


Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се