Muzika 20. veka – Dela Roberta Gerharda

Slušaćete ciklus „Pedrelova pesmarica” i svitu „Pandora”.

Roberto Gerhard je rođen 1896. godine u gradu Valjsu u Taragoni. Njegov otac je bio nemački Švajcarac, a majka iz Alzasa. Na početku karijere uživao je ugled u rodnoj zemlji, gde je smatran najvažnijom kompozitorskom figurom posle Manuela de Falje, sledeći folklorno orijentisan izraz njegovih prethodnika. Bio je učenik Enrikea Granadosa, a dvadestih godina XX veka i Arnolda Šenberga.

Roberto Gerhard bio je poslednji učenik kompozicije Felipea Pedrela – mentora Albeniza, Granadosa i De Falje. Zahvljajući svom učitelju, Gerhard je dobio priliku da na koncertima predstavlja svoja rana dela koja su privukla pažnju melografa Žuana Amadesa koji je uzeo mladog kompozitora za asistenta u svom terenskom radu.

Ciklus Pedrelova pesmarica Gerhard je napisao povodom stogodišnjice od rođenja svog mentora Felipea Pedrela. U ciklus je uvrstio teme Pedrelove nikad izvedene opere Selestina, kao i španske folklorne pesme koje je Pedrel sakupio u svojoj pesmarici, a u kojoj su bili primeri muzičke tradicije iz svih delova Španije. Ciklus je premijerno izveden 1942. godine i postao je jedno od Gerhardovih najprepoznatljivijih dela.

Svita Pandora iz istoimenog baleta komponovana je u jeku Drugog svetskog rata kada se Gerhard nalazio u Kembridžu. Delo je nastalo kao porudžbina baletske trupe Kurta Josa, a premijerno je izvedeno u Kembridžu 1944. godine. Nosilo je snažnu antifašističku poruku i kritiku apsurdnog nasilja koje se sprovodilo pod velom nacionalističkih diktatura.

Uredica Sanja Kunjadić



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се