Festival u Verbijeu 2018

Pijanistkinja Elizabeta Leonskaja svira tri Sonate Ludviga van Betovena: u E duru, broj 30, opus 109; u As duru, broj 31, opus 110; i u ce molu, broj 32, opus 111). Snimak je sa koncerta održanog 24. jula u Crkvi u Verbijeu.

Rođena 1945. godine u Gruziji, Elizabeta Leonskaja pripada generaciji sovjetskih umetnika koji su se već na početku svog umetničkog rada preselili na Zapad, gde su razvili međunarodnu karijeru. Leonskaja se školovala na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Jakoba Milštajna, a još kao student bila je laureat nekoliko značajnih pijanističkih takmičenja održanih u Bukureštu, Parizu i Briselu. Za vreme boravka u domovini, istakla se kao jedna od najperspektivnijih pijanistkinja mlađe generacije. Kritičari i publika kao važan izdvajaju njen nastup sa Svjatoslavom Rihterom, koji je imao značajan uticaj na njen dalji umetnički razvoj.

Međutim, i pored nastupa po evropskim muzičkim prestonicama tokom školovanja i neposredno posle studija, prvi međunarodni uspesi Elizabete Leonskaje usledili su tek nakon preseljenja u Beč 1978. godine, kao i koncerta koji je naredne, 1979. godine održala na Muzičkom festivalu u Salcburgu. Od tada, Leonskaja postepeno gradi reputaciju jedne od vodećih savremenih pijanistkinja, postajući redovan gost prestižnih muzičkih festivala i koncertnih dvorana širom sveta.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се