Džez

Snimak koncerta ansambla američke flautistkinje Nikol Mičel, održanog 25. avgusta ove godine na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu, na kojem je predstavljen projekat „Mandorla Awakening”.

Flautistkinja Nikol Mičel već godinama je ovenčana brojnim priznanjima u svetu džeza, za dostignuća na svom instrumentu. Bila je predsedavajuća u Asocijaciji za unapređenje kreativnih muzičara (AACM) u Čikagu, ostvarila je relevantnu akademsku karijeru, dok se kroz rad u svojim autorskim postavama snažno zalaže za rasnu i rodnu ravnopravnost i emancipaciju. Pri svemu tome, Mičel ne izvodi komercijalnu muziku, već gradi autorski izraz na temeljima svetle višedecenijske tradicije čikaškog avangardnog džeza.

Njen projekat Mandorla Awakening nastao je po narudžbini čikaškog Muzeja savremene umetnosti, kao deo proslave pedesetogodišnjice organizacije AACM, svojevrsnog stožera tamošnje ne samo džez scene, već i avangardne umetnosti uopšte uzev. Ovo monumentalno ostvarenje sadrži muzičke reference i na afro-futurizam Sana Raa i na razigrani fri-džez Art ansambla iz Čikaga, ali je u svom konceptualnom pristupu i mnogo više od toga, pre svega zbog sučeljavanja muzike, poezije i književnosti, i misticizma.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво