Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu Olivera Frljića „Gorki – Alternativa za Nemačku”, koju su u okviru 52. BITEF-a izveli članovi Teatra „Maksim Gorki” iz Berlina.

U jednom od najliberalnijih nemačkih teatara, levičarskom pozorištu u kojem se već godinama dosledno sprovodi kadrovska politika zasnovana na pozitivnoj diskriminaciji društvenih manjina, Oliver Frljić je zajedno sa glucima napisao tekst i režirao predstavu koja problematizuje neka od gorućih pitanja savremenog društvenog i političkog trenutka Nemačke.

Kako nas obaveštava Aleksandar Milosavljević: „već na samom početku predstave reditelj gledaocima postavlja zamku. Glumci, naime, predstavivši nam prvo Teatar „Maksim Gorki" kao liberalno pozorište, počinju da govore - i to veoma kritički - o kadrovskoj politici uprave teatra u kojem rade: besni su što su prinuđeni da na sceni nastupaju s kolegama kojima je, kako vele, jedina kvalifikacija to što su migranti. A oni, novodošavši glumci, najčešće pridošli iz arapskih zemalja, dakle Muslimani, jedva da znaju jezik Getea i Šilera". U predstavi padaju maske političke korektnosti i sve više se ispoljavaju rasističke i ksenofobične reakcije, dok Frljić svojim dobro uhodanim i uvek efektnim kvazidokumentarističkim pristupom sa glumcima generiše situacije koje nam deluju kao autentične, intimne ispovesti učesnika, što s jedne strane stvara posebnu tenziju kod publike, dok s druge otvara prostore za naknadne dubinske pozorišno-dramske analize fenomena, kojima reditelj namerava da se bavi.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се