Imaginarna edicija

Simona Vej: Sila teže i blagodat

U emisiji IMAGINARNA EDICIJA radnim danima od 1. do 12. oktobra možete slušati delove knjige Simone Vej „Sila teže i blagodat”. Ovo delo prvi put je objavljeno 1947, dakle četiri godine posle autorkine smrti, a tekstove je iz njene zaostavštine odabrao i predgovor napisao Gistav Tibon.

Simona Vej (1909–1943) bila je francuska filozofkinja i književnica, hrišćanski mistik i politička aktivistkinja. Nakon završenih studija filozofije, dobila je posao nastavnice, ali je zbog saosećajnosti sa proletarijatom godinu dana radila u fabrici automobila, odakle se vratila narušenog zdravlja. Učestvovala je u Španskom građanskom ratu i sindikalnim pokretima, a umrla je od gladi odbivši da uzima hranu iz solidarnosti prema žrtvama Drugog svetskog rata. Pisala je celog života, ali njena dela nisu nailazila na značajniju pažnju sve do 60-ih godina 20. veka, kada su spisi iz njene zaostavštine počeli intenzivno da se objavljuju i da se pišu obimne studije o njoj.

U knjizi Sila teže i blagodat, sabrani su eseji koje je Simona Vej pisala najverovatnije godinu dana pre smrt. U ovom metafizičkom i mističnom delu o Bogu, ljudskoj prirodi, duši, moralu, bolu, opraštanju, spoznaji i tako dalje, autorka piše: „Čovekov izvor moralne energije nalazi se spolja, isto kao i izvor fizičke energije (hrana, disanje). Čovek je uglavnom i nalazi, i zato ima iluziju - kao i u oblasti fizičkog - da njegovo biće nosi u sebi načelo samoodržanja. Jedino lišenost navodi da se oseti potreba. A u slučaju lišenosti, on ne može da se uzdrži od okretanja prema bilo čemu jestivom... Ne osuđivati. Sva pregrešenja su ista. Postoji samo jedno pregrešenje: nemanje sposobnosti da se hranimo svetlošću. Jer su, pošto je ta sposobnost nestala, sva pregrešenja moguća".

Autor predgovora Gistav Tibon je zapisao: „Svetlost za duh i hrana za dušu, delo Simone Vej ne treba da bude aktualizovano, zato što ono zrači sa onog vrhunca bića koji nadvisuje sva vremena i sva mesta... U sumrak jednog veka u kome je ubrzanje istorije dovelo do naglog pojavljivanja i obrušavanja tolikih idola, ova knjiga sve više izgleda kao poruka večnosti upućena večnom čoveku, tom ništavilu sposobnom za Boga, robu sile teže i oslobođenom blagodaću".

Knjigu Sila teže i blagodat, koju je s francuskog prevela Ana Moralić, uskoro će objaviti izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се