Naučni skupovi

Pojam uzročnosti – govori Una Popović

U emisiji NAUČNI SKUPOVI četvrtkom možete slušati snimke sa 26. Filozofskog simpozijuma „Pojam uzročnosti” koji je, u organizaciji Srpskog filozofskog društva iz Beograda, održan 15. i 16. septembra u Sremskim Karlovcima. U večerašnjoj emisiji možete pratiti izlaganje Une Popović „Anti-metafizička uzročnost: novi uzrok nove nauke”.

Problem uzroka Una Popović ispituje u kontekstu fundamentalne promene u razumevanju pojma uzročnosti u okviru novovekovnog zasnivanja novog koncepta nauke. Prevashodno orijentisani na izučavanje prirode, renesansni i novovekovni mislioci napustili su tradicionalno razumevanje uzročnosti, dominantno vezano za Aristotelovu misao i utvrđeno u sholastičkoj metafizici i filozofiji prirode. Napuštajući ideju metafizičke uzročnosti, a zadržavajući niz njoj pripadnih intuicija u vezi sa objašnjavanjem prirodnih fenomena, moderni filozofi su oblikovali koncepciju sveta određenog prirodnim zakonima i konstituisanog uzročno-posledičnim vezama. Una Popović ilustruje novu uzročnost nove nauke u njenom otklonu od metafizike, poredeći nekoliko ključnih momenata: koncepciju prirodnog zakona i poslednjeg uzroka, redukciju Arstotelove četvorostruke uzročnosti na jednoobraznost mehanicističke uzročnosti, te izmenu razumevanja teze o unutrašnjim i spoljašnjim uzrocima. Zaključak je da je ključni anti-metafizički impuls u izgradnji nove ideje uzročnosti vodio ka utvrđivanju imanentno svetovnog karaktera svih uzročno-posledičnih veza prihvatljivih novoj nauci, odnosno ka odbacivanju eficijentnog i finalnog uzroka kao spoljašnjih uzroka.

Sledećeg četvrtka, 27. septembra, emitovaćemo izlaganje Hjumova kauzalna društvena nauka koje je na filozofskom simpozijumu u Sremskim Karlovcima održao Rade Kalik.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се