Tokovi poezije

Danijel Čavić: pesme

U emisiji TOKOVI POEZIJE od ponedeljka do petka možete slušati stihove pobednika konkursa 12/19 koji organizuje izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda. U prvoj emisiji ovog ciklusa predstavićemo poeziju Danijela Čavića, u izboru Srđana Gagića.

Od 2016. godine, u sklopu Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!", Izdavačka kuća Treći Trg pokrenula je novu pesničku biblioteku pod nazivom 12/19. Zamišljena kao konkursna edicija, u karakterističnoj opremi i specifičnog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta, biblioteka okuplja autore i autorke mlađe i srednje generacije, uvažavajući poetičku heterogenost pesničke scene. Od ove godine biblioteka 12/19 otvorena je i za autore koji pišu poeziju na svim jezicima sa kojih nije potreban prevod na srpski jezik, a u susret 12. Beogradskom festivalu poezije i knjige, predstavljena je poezija ovogodišnjih pobednika konkursa, čije će zbirke biti promovisane u oktobru na Beogradskom sajmu knjiga.

Danijel Čavić je rođen 1988. godine u Subotici. Diplomirao je grafički dizajn, ali se stvaralaštvom bavi u domenu vizuelnih umetnosti i književnosti. Autor je knjiga Stakleni rajevi / Budilnik na groblju (2012) i Put sunca (2017). Rukopis njegove treće knjige Električno raspeće nagrađen je na trećem nagradnom konkursu Beogradskog festivala poezije i knjige. Član je kreativnog tima RTS-a, gde se bavi art direkcijom, pisanjem i koncept dizajnom. Živi i stvara u Beogradu.

Po rečima Srđana Gagića, svet Čavićeve poezije je svet u fragmentima, neizdiferenciran i maglovit. U njemu pesnički subjekat pokušava da razume svoje mesto, pre svega kroz nastojanje da osvesti proces i cilj stvaranja, iznoseći sopstvena poetička načela i postavljajući nove zadatke prevashodno pred jezik poezije. Ova zbirka je ujedno i potraga za jezikom koji bi u najrazličitijim pesničkim formama kojima autor pribegava, mogao da komunicira uvažavajući osobenosti čitaoca milenijumske generacije. Čavićeva metaforika počiva na dubokom razumevanju savremenosti, spajajući je u širokom luku sa najdubljim naslagama civilizacija. U osnovi takvog pesničkog poduhvata jeste želja da kroz sam poetski čin dođe do značajnih uvida o vremenu, sa jednakom svešću o odgovornosti da se o tom vremenu peva i o potrebi da se čovek utemelji u novoj duhovnosti.

Stihove čita Aleksandar Božović.
Urednica Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се