Studije

Mišel Fuko: Kazneno društvo

U sedmičnom ciklusu STUDIJE od ponedeljka 2. do četvrtka 5. jula možete pratiti delove uvodnih predavanja što ih je Mišel Fuko, 1972. i 1973. držao na Kolež d Frans pod nazivom „Kazneno društvo”. Sa francuskog prevela Olja Petronić.

Na najprestižnijoj francuskoj obrazovnoj instituciji Kolež d Frans - koja je, kao državna ustanova, unutar obrazovnog sistema, ali je, istovremeno, i izvan njega jer ne postoji obaveza pohađanja kurseva, niti se dodeljuju ikakva svedočanstva, diplome, ili bilo koja institucionalna insignija - Mišel Fuko počinje da predaje 1970. i tu ostaje do svoje smrti 1984. godine. Jedina obaveza je obaveza predavača: na predavanjima koja drži jednom nedeljno on izlaže rezultate svojih istraživanja. I to je sve. Na neobaveznim predavanjima Mišela Fukoa pojavljuje se toliko studenata i slušalaca da oni ne samo da ne mogu da stanu u valiku salu Koleža, već se predavanja, putem zvučnika, prenosi i u drugim, krcatim salama ustanove. Fukoa nervira toliki broj slušalaca - ali na kraju predavanja niko mu ne postavlja pitanja što će francuskog filozofa nagnati da napiše kako se, u svoj toj gužvi, oseća usamljenim - pa počinje predavanja da zakazuje u osam sati ujutro nadajući se da će, na taj način, da odbije slušaoce. Taj manevar mu, međutim, ne donosi željeno olakšanje: njegova slava i harizma toliki su da se broj slušalaca ne smanjuje.

Posle Fukoove smrti Fransoa Evald i Alesandro Fontana skidali su sa traka Fukoova predavanja i ona su, iz godine u godinu, izlazila u posebnoj ediciji izdavačkih kuća Galimar i Sej. Kurs iz 1972. i 1973. godine prvi put se prevodi na srpski jezik.

Tih godina Fuko priprema knjigu koja će postati slavnom, „Nadziranje i kažnjavanje", a rezultate svojih pomnih istraživanja izlaže na Kolež d Frans. Svi oni motivi koji će ući u knjigu nalaze se i u ovim kursevima, a istinsko je zadovoljstvo i uživanje pratiti na koji se način odvija Fukoovo mišljenje, nepotkupljivo i duboko, te kojeg je materijala Fuko morao da se odrekne kako bi komponovao usredsređenu, fascinantnu knjigu koja će postati jednim od najčitanijih i najutacijnijih filozofskih dela 20. veka.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се