Studije

Žil Delez: Nabor

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, od ponedeljka 16. do petka 20. aprila, možete pratiti uvodna poglavlja knjige Žila Deleza „Nabor”. S francuskog prevela Milica Rašić.

„Nabor" (Le Pli) najzahtevnija je knjiga francuskog filozofa Žila Deleza. Remek-delo o Lajbnicovoj filozofiji, ali i baroku, a možda pre svega o baroknoj Lajbnicovoj filozofiji, ispisuje Delez u zrelim godinama, ali sa energijom mladog i radoznalog čoveka. Sva Delezova filozofska virtuoznost, spletena s maštovitošću kakvu, možda, nije dostigao nijedan dvadesetovekovni filozof, slila se u ovu knjigu koja, doslovno, stvara novi filozofski pojam: nabor.

Delez odbija da čita Lajbnicovu filozofiju u zadatim okvirima i pokušava da je razume iz šireg, baroknog okvira. To, pak, znači razuzmeti koristeći iskustva barokne umetnosti i arhitekture, ali i umetnosti i arhitekturi prići iz filozofske perspektive koju nudi upravo Lajbnic. Utoliko će Lajbnicovu monadu, koja „nema ni prozore ni vrata", Delez da razume po modelu barokne kuće koja, doduše, ima i vrata i prozore, ali njena suštinska struktura ima vrlo komplikovan odnos prema svetlosti. Umesto da ih razume onako kako se otvori na kući obično razumevaju, kao prolazi za svetlost, ljude i vazduh, videće u njima Delez prevoje materije i nabore duše koji, spleteni u baroknoj složenosti (komplikovanosti), tvore svet u koji valja proniknuti.

Čita Aleksandar Božović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се