Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Ožalošćena porodica”, prema istoimenom komadu Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Najnovija postavka Nušićeve Ožalošćene porodice premijerno je izvedena 19. januara u beogradskom Narodnom pozorištu. Kako komentariše Aleksandar Milosavljević: „Najduhovitiji analitičar ovdašnjeg mentaliteta je i Jagošu Markoviću obilato ponudio materijal za tačnu pozorišnu dijagnozu kontinuirano jadnog stanja u ovdašnjem društvu, a u Ožalošćenoj porodici reditelj pažnju usmerava na fenomen zastrašujućeg vitalizma i analizu stanja duha beskrupuloznih ljudi za koje vidimo da su neuništivi. Tako, na momente junake Nušićeve komedije prepoznajemo kao nalickane i neprirodno uglađene relikte prošlosti, koji su u stvarnost ovog sveta nahrupili poput vampira, kao došljaci iz nekog zaumnog podzemnog sveta, iz druge i drugačije realnosti koja bi po svim prirodnim zakonima morala da pripada davnoj prošlosti. No, oni su ipak ovde, u našoj su stvarnosti, i te kako su živi i živahni, te neumorno haraju svetom, prkoseći prirodi i logici života... Jagoš Marković maštovito i duhovito nadgrađuje i razigrava svaku Nušićevu situaciju i svaki dramski lik, a u replikama koje akteri izgovaraju, on prepoznaje punktove na kojima će stvarati vlastito dramaturško-rediteljsko viđenje dobro znanih karaktera, dakako, u skladu sa potrebama svoje adaptacije. U mnoštvu pokrenutih, razrađenih ili autentično kreiranih, vazda duhovitih scenskih rešenja ima svega i svačega: i persiflaže, i burleske, i efektnih gegova koji vešto balansiraju na samoj ivici dobrog ukusa, i poigravanja žanrovima i, napose, raznih vrsta prenaglašavanja, inače tako svojstvenih prosedeu ovog reditelja".

Ožalošćenom porodicom beogradsko Narodno pozorište ulazi u jubilarnu, 150 sezonu postojanja, daje doprinos jednom elementu svoje teatarske misije, kojim afirmiše nacionalnu dramsku klasiku, izriče redovni i obavezni omaž Branislavu Nušiću, ali i dobija predstavu koja će zasigurno uvek biti igrana pred punom salom na zadovoljstvo gledalaca.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се