Vek harmonike – Interpretacije Martinasa Levickisa

Martinas Levickis izvodi kompoziciju „Ašraga” za harmoniku i simfonijski orkestar Rute Vitkauskaite i Koncertnu svitu „Bajke”, za harmoniku i orkestar Vaclava Trojana.

Ovaj mladi litvanski harmonikaš stekao je reputaciju izuzetnog virtuoza, a osim toga, publiku i kritiku je osvojio i svojom muzikalnošću, harizmom i dinamičnim nastupima. Rođen 1990. godine u Taurageu, studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi Ovena Marija, a potom se usavršavao kod čuvenog harmonikaša i pedagoga Injakija Alberdija u Španiji. Kao veoma mlad, sa svega dvanaest godina, počeo je da učestvuje na međunarodnim takmičenjima u Litvaniji, Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Belorusiji i Estoniji, a dobitnik je više od trideset internacionalnih nagrada na raznim takmičenjima, uključujuči i Svetski kup. Godine 2004, zbog visokih dometa na međunarodnim takmičenjima država ga je odlikovala viskoim priznanjem - „Kraljica Marta".

Martinas Levickis je do sada nastupao širom sveta, a samo neki od orkestara sa kojima je sarađivao su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Litvanski kamerni orkestar, Mančester Kamerata i drugi.

Levickis je posvećen i pedagogiji, a od nedavno vodi kurseve u internacionalnoj letnjoj školi u Dartingtonu u Velikoj Britaniji. Selektor je Nedelje harmonike u okviru letnjeg festivala „Kristofer" i umetnički direktor dva festivala: u Palendriu (Palendriai International Composers' Course & Festival) i Nedelje harmonike u Vilnjusu (Vilnius Accordion Music Week). Značaj ovih manifesticaja je u tome što se tom prilikom stvara i izvodi nova muzika za harmoniku i kamerne sastave

U večerašnjoj emisiji  slušaćete ostvarenje pod nazivom Ašraga za harmoniku i simfonijski orkestar, mlade litvanske autorke Rute Vitkauskaite. Delo je premijerno izvedeno 2015. godine na festivalu Gaida, a pisano je u saradnji sa Martinasom Levickisom. Inspiracija za ovu kompoziciju bili su grleno pevanje Inuita sa Arktika i Aljaske ali i faze meditacije, čime je autorka stvorila podjednako zanimljivo zvučno iskustvo za slušaoce kao i izvođače. Posebno se ističu koloraturna nijansiranja na harmonici, ali i delikatna dinamika koju je ostvario Levickis.

U nastavku emisije sledi Koncertna svita Bajke, za harmoniku i orkestar Vaclava Trojana, iz 1959. godine. Izvode Martinas Levickis, harmonika i članovi Nacionalnog simfonijskog orkestra Litvanije, a diriguje Mindaugas Piečaitis. Snimak je zabeležen u Kongresnoj i koncertnoj dvorani u Vilnjusu, a dobili smo ga ljubaznošću izvođača.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се