Читај ми!

Milena Pavlović Barili-pisma i portreti

Gošća Riznice je književnica Mirjana Mitrović.

"Rim, 6. avgust 1949.

Danice draga,

Milenica počiva u miru, časno i zauvek ispod jednog čempresa na najlepšem groblju na svetu - na groblju glumaca i slikara-Englesa, Rusa, Nemaca-ima svoj mali grob između dva ruska groba. Ruski sveštenik govorio je i održao opelo, u kapeli na groblju. Položena je na jednu klompu... i prekrivena crnim velom. Bili su tu Tatjana i njen muž, služavka iz njihove kuće (koja je dobro poznavala Milenu) i ja-direktor groblja i naravno, sveštenik koji je vršio službu-oko dvadesetak minuta sve je trajalo. Bili smo svi kraj Milene-bilo je šest sati popodne s divnim zalaskom sunca-groblje je bilo tiho, bez ljudi-daleko od života bez reda, bučnog i lažnog i sve je bilo prekrasno. Direktor i dva čoveka iskopali su grob ispod jednog čempresa. U urnu od pečene zemlje stavili smo Milenu i unutra sam stavio tvoj i moj portret, a zatim stavio jedan cvetak koji je jedna dvogodišnja devojčica (nama nepoznata) stojeći tamo slučajno, držala u ruci. Zatim je urna zatvorena, pokrivena zemljom, a zatim kamenjem, a na kamenje stavljen mali nadgrobni kamen iz mora s natpisom, a zatim je Tatjana tamo stavila vazu s vodom i puno cveća, i tamo smo ostavili Milenu.

Tvoj Bruno"

Gošća ovonedeljne Riznice je književnica Mirjana Mitrović, autor knjige „Kao veliki kompas"-Milena Pavlović Barili-pisma i portreti.

Autor i voditelj Dušanka Zeković 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво