Znakovi

Seminar "Arhitektura izložbi", Kulturni centar Beograda

U okviru ciklusa razgovora o arhitekturi u Kulturnom centru Beograda održan je 15. marta seminar "Arhitektura izložbi" na kome su kroz predavanja i panel diskusije učestvovali praktičari i teoretičari arhitektonskog uobličavanja i dizajniranja izložbi. Promišljanje prostora i razmeštanje predmeta u njemu kao deo procesa rada na stvaranju izložbe, jedno je od polja delovanja u kome je nezaobilazna uloga arhitekata i dizajnera, kao bliskih saradnika kustosa i umetnika.

Namera izložbenih postavki jeste da publici saopšte ideje autora, da informiše, edukuje, da budu zabavne i komunikativne, a istovremeno da ispričaju priču i tako približe materiju kojom se bave. Kako se to postiže?  Koja su znanja i veštine neophodne da bi se koncept prikazao i komunicirao na najbolji mogući način? U velikoj meri za to su odgovorni stručnjaci koji u saradnji sa autorima koncepta dizajniraju i grade izložbene postavke. Način prezentacije umetničkih, istorijskih, etnografskih ili bilo kojih drugih artefakata u muzejima i galerijama danas je jednako važan predstavljenim delima, jer on autorovu ideju uobličava i prenosi je posmatraču.

 

Dizajn, arhitektura ili prezentacija izložbi su samo jedan deo teorijskog razmatranja savremene muzeologije. Danas tu temu fokusiramo kroz teoriju i praksu. Gosti emisije su: dr Milan Popadić, vanredni profesor na grupi za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beorgradu i Igor Stepančić, vizuelni umetnik i vlasnik agencije "Blueprint" koja je radila dizajn postavki u prestižnim izložbenim prostorima kod nas, poput Narodnog muzeja, Galerije SANU, Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u Čačku, itd.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво