Gosti iz prošlosti

Todor Popović je tokom života svašta radio i svačim se bavio – bio je oficir sa visokim činom, činovnik u raznim nadleštvima, načelnik Pirotskog okruga, predano je sarađivao u mnogim novinama... ali da kontroliše kontrolore nije umeo. A državi je baš to trebalo.

Zato ga je predsednik Ministarskog saveta Vladan Đorđević poslao na obuku u Bečki državni zavod 18. februara 1889. godine.

U Beču je Todor Popović ostao dva meseca i o tim danima pisao je u svojim sećanjima "Blede uspomene moga života". Naročiti utisak na Todora ostavio je akrobata Japanac, koji se po raspetom užetu kretao slobodno kao ptica. Bio je u pozorištu gde je igrao svima omiljeni glumac Žirarden, kojem se grohotom smejao, a i u galeriji slika gde je video "Rafajlove slike, ali začinjene". U Beču mu je sve bilo "bestraga skupo", posebno knjige - 3 i po forinte platio je "Anu Karenjinu" na francuskom, a ni 'aljine nisu bile jeftine - za dve su mu tražili više od 50 forinti, a od države je za dva meseca bečkog troška dobio ukupno 60. "Jedva živu glavu izvukoh od skupoće" - pisao je Todor Popović u svojim uspomenama na dane provedene u Beču.

Autor: Branislav Todorović Klinić.

Radio Beograd 1, 13.05

Slika sa naslovne strne: Bečka opera 1900. godina.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара