Читај ми!

"Том Џонс" Хенрија Филдинга

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Ана Атанасковић. Она говори о роману "Том Џонс" Хенрија Филдинга.

Енглески писац Хенри Филдинг (1707-1754) аутор је више драмских и прозних књижевних дела. Роман "Том Џонс" први пут је објављен 28. фебруара 1749. у Лондону и спада међу најранија енглеска дела која су класификована као роман. Он би могао да се одреди као билдунгсроман и пикарски роман. Сомерсет Мом је за ово дело рекао да спада међу десет најбољих романа на свету. Семјуел Тејлор Колриџ је устврдио да заплет овог романа спада међу најбоље замишљене заплете у светској књижевности. Постао је бестселер са четири издања објављена само у првој години. Сматра се Филдинговом највећом књигом и најутицајним енглеским романом.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о делима Бранка Ћопића које је открила у детињству и о књигама које је волела да чита. Чућемо како је открила роман „Том Џонс“ Хенрија Филдинга, и зашто га сматра изузетно вредним и занимљивим књижевним делом. Ана Атанасковић је књижевница, новинарка и копирајтерка. Дипломирала је енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Године 2012. је одбранила мастер тезу на универзитету Сингидунум на тему „Реклама и пропаганда у издаваштву“. До сада је објавила шест романа и две збирке прича. Најпознатији роман јој је „Моја љубав Никола Тесла“, објављен у Лагуни. Као новинарка писала је за више листова, магазина и за поједине портале. Тренутно пише за Политику једном месечно текстове о београдским улицама. Добитница је првих награда на конкурсима за најбољу причу о лаванди и најбољи приказ књиге. Предавање „Тесла и жене“ одржала је у Филаделфији као и више пута у Србији.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије