Читај ми!

Narodni muzej u Čačku

Narodni muzej u Čačku smešten je na pravom mestu, u srcu grada, okružen omanjim parkom, u starinskoj kući srpskog stila. I to je u potpunom saglasju sa svim onim predmetima iz prošlosti ovoga kraja, koji su deo stalne postavke muzeja. Iz hladovitog prostora starog konaka Jovana Obrenovića, u kome se muzej nalazi, pred goste će izaći Zorana Bojović, muzejski vodič, i tišinu će prekinuti ljubazna dobrodošlica i poziv da pogledate postavku koja čuva dugovekovnu prošlost ovog kraja.

Konak gospodar Jovana, sada zgrada Narodnog muzeja, je najstarija građevina u Čačku, podignuta 1835. za smeštaj porodice kneza Jovana Obrenovića. Čačak je bio centar nahije, pa je konak reprezentativno zdanje i krasi ga grb dinastije Obrenovića, jedini sačuvan u Srbiji. Stalna postavka se nalazi u konaku od 1953. godine a ovu sadašnju čine tri celine; od praistorije do srednjeg veka, crkve i manastiri čačanskog kraja i ustanci i ratovi 1804. do 1941.

Pred nama je priča ispričana u šetnji kroz muzejsku postavku, koja će nas odvesti daleko u prošlost koja se čuva u starinskim sobama i gde sve podseća na davno prošla vremena. Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić pustile su da nas kroz priču vodi, samo ime govori, muzejski vodič u Narodnom muzeju Čačka, Zorana Bojović.

Treba znati i da je Narodni muzej u Čačku ustanova koja se brine o kulturnom nasleđu grada, ali i njegove okoline, uključujući prostor Dragačeva i Ivanjice. Ovaj regionalni muzej skladišti i čuva ostatke prošlosti, počev od praistorije do savremenog doba i u svom sastavu ima odeljenja za paleonotlogiju, arheologiju, istoriju, umetnost, etnologiju i odeljenje za konzervaciju, a u njegovim fondovima se čuva blizu 20.000 predmeta.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво