Priča o kavijaru

Nekada davno u Kladovu se proizvodio vrhunski kavijar, toliko poznat i toliko tražen da je, na kraju, služen i na brodu s tragičnom sudbinom „Titaniku”. U početku, i veoma dugo kroz istoriju, jela ga je sirotinja u neprerađenom obliku, bez soli, možda samo s nekim dodatnim začinom. Najkvalitetniji kavijar dobija se od riba iz porodice jesetri, kojima pripada i moruna. Ribe je tada bilo u izobilju. U slanoj vodi Crnog mora odrastala je do svoje polne zrelosti, a onda, s jeseni i u proleće, prevaljivala i po 800 kilometara da bi se mrestila u dunavskim brzacima kraj Kladova. Na šljunkovitom dnu reke položila bi lepljivu ikru, a zatim se vraćala u crnomorske talase. Ovu priču donosi nam kustos Dubravka Vučić iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Prema poslednji informacijama i mlađi osnovci će moći da pohađaju nastavu online, ako u odeljenju koje ima do 16 đaka, bude troje pozitivnih na kovid 19. U međuvremenu i vrtićke grupe u kojima je makar jedno dete pozitivno idu dve nedelje u izolaciju. I sada se postavlja pitanje ko će da čuva decu dok roditelji rade. Ukoliko nema Baka servisa, postoji Bebi servis, kako angažovati dadilju i koliko se čeka na tu uslugu?

U Jutarnjem programu govorimo i o inovativnim lekovima za lečenje raka dojke. Poslednjih meseci iz Astrazenece i iz Ohaja stižu ohrabrujuće vesti o dobrim rezultatima testiranja novih lekova. Inovativni lekovi za ovu bolest odavno postoje u svetu i naša Agencija za lekove ih je registrovala, ali nisu dostupni svima. O tome nam govori doktorka Snežana Šušnjar onkolog.

Ako imate dovoljno novca i želite da se ponovite novim automobilom, problem može da napravi jedna "sitnica" - čip. Zbog nedostatka čipova u celom svetu kasni i isporuka vozila. Više detalja saznaćemo od Milana Belina, predsednika Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Ovog četvrtka bavimo se i time da li je septembar jednako dug i skup kao i januar. Škola, zimnica i ogrev uglavnom isprazne novčanike.

Urednik i voditelj emisije Nikolina Miljković

Budite uz vaš Radio Beograd 1.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се