U Beogradu se gradi fabrika kineskih vakcina

U zemunskom naselju Soko Salaš položen je kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm", čime je svečano označen početak radova. Fabrika je zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će srpska fabrika vakcine biti jedna od najmodernijih, i da je njena izgradnja važna i za Srbiju, i za ceo region.

Epidemijska situacija se svakim danom pogoršava. Raste broj pregleda u kovid-ambulantama, a sve više bolnica ulazi u kovid-sistem, pa će tako od sutra u crvenoj zoni biti i niški Kliničko-bolnički centar. Zamenik direktora te ustanove Radmilo Janković očekuje i više od 10 hiljada novozaraženih dnevno jer je, kaže, pokrenuta spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti.

U Tetovu, u požaru koji je sinoć izbio u montažnoj kovid bolnici stradalo je najmanje 14 ljudi. Povređeni pacijenti, njih 12, prebačeni su u bolnice u Skoplju. Uviđaj je u toku, a zvaničnih informacija o uzroku požara za sada nema. Zakazana je hitna sednica Vlade zbog ovog incidenta, a u Tetovu je proglašena trodnevna žalost. Saučešće porodicama stradalih uputli su predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je sa visokim predstavnikom međnarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom o trenutnoj političkoj situaciji u regionu. Vučić je poručio Šmitu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su, kako kaže, neretko predstavnici međnarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu. Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor, kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodni nadžor.

U Avganistanu je vršilac dužnosti premijera Mula Hasan Akund pozvao bivše zvaničnike da se vrate u zemlju i garantovao im bezbednost. U međuvremenu, Talibani pokušavaju da suzbiju proteste protiv svoje vladavine tako što brane sve demonstracije i slogane koji nemaju zvanično odobrenje. Nova talibanska vlast dozvolila je evakuaciju 200 američkih civila i državljana trećih zemalja čarter letovima, rekao je neimenovani američki zvaničnik. Iz Bele kuće je poručeno da Amerika za sada neće priznati vladu u Kabulu i da je ona prelazna.

Vlada Srbije je objavila javni poziv za strateškog partnera za Petrohemiju Pančevo, modelom dokapitalizacije u iznosu od 150 miliona evra, čime bi budući vlasnik imao 90 odsto udela. Konkurs je otvoren do 11. oktobra, a uslov je da zainteresovani polože depozit od milion evra.

Član slikarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije Kosta Bunuševac preminuo je u 73-ćoj godini. Ostvario je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, idejni je tvorac nagrađene te-ve emisije "Oliver Mandić i Beograd noću", a javnost ga poznaje i kao omiljenog lika "Super Ridža" iz filma "Kako je propao rokenrol".

Paraolimpijcima Srbije, koji su na Igrama u Tokiju osvojili šest medalja, priređen je svečani doček u Skupštini grada Beograda. Gradonačelnik Zoran Radojičić istakao je da mu je čast što ima priliku da ih dočeka i zahvalio im za ono što su uradili na igrama, ali i za sve ono što rade za naš sport.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Ju-Es opena pošto je savladao Italijana Matea Beretinija sa 3:1. U borbi za finale protivnik će mu biti Nemac Aleksander Zverev.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво