Читај ми!

Korona virus – pogled u budućnost

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas se održava naučni skup "Šta smo do sada saznali o kovidu 19 – poruke, nova saznanja i dileme“. I zaista je primetno, ne samo po smanjenju broja zaraženih, da i stručnjaci pomalo svode računa o dosadašnjem toku pandemije, u nadi da se nećemo susretati, bar ne u ovako agresivnoj formi tzv talasa, sa virusom korona u budućnosti. O tome kakva je budućnost korona virusa, šta je zapravo kolektivni imunitet, i šta određuje našu zaštitu od infekcije, razgovaramo sa imunologom dr Milošem Markovićem iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Najavljene, i u zakon pridodate, promene u našem jeziku, koje bi učinile žene vidljivijim i ravnopravnijim u društvu, izazivaju ovih dana suprotstavljene stavove u javnosti. Očigledno je velika promena najava obaveznog uvođenja ženskog roda kod isticanja zanimanja i zvanja, za koju mnogi jezički stručnjaci, čuli smo ovih dana, traže da se dogodi tokom vremena i prirodno, jer, kako kažu, naružićemo sopstven jezik. S druge strane možda se ipak nekim obavezujućim normama može pomoći da se u društvu promeni svest o važnosti, pa na kraju i korektnosti toga da se stvari, osobe i zanimanja, nazivaju imenima u skladu sa realnošću, tj ako je to ženski ili muški rod, da to i prepoznamo u govoru i pismu. Da li je rogobatno i nasilno da prihvatimo promenu i govorimo kako nismo navikli i zašto je to važno, pitaćemo Jelenu Lalatović iz Instituta za književnost i umetnost i jednu od autorki Priručnika za upotrebu rodno osetljivog jezika.

Na današnji dan širom sveta se obeležava Dan dece žrtava nasilja, kojima je uskraćena mogućnost da na ravnopravnoj osnovi uživaju svoja ljudska prava. U Srbiji su deca, uprkos svim naporima, i dalje izložena fizičkom i psihičkom nasilju, ali i drugim vidovima zlostavljanja i zanemarivanja. Broj dece koji je prinuđen da radi na ulici, ne ide u školu i stupa u prinudne brakove je i danas veliki. Sa diskriminacijom najčešće se susreću deca iz romskih porodica uz decu iz marginalizovanih i ranjivih društvenih grupa. Kako nasilje utiče na odrastanje, kakvu osobu će takvo ophođenje oblikovati pitanje je za dečijeg psihijatra, Olivera Vidojevića.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво