Srpski na srpskom

U blizini moje zgrade nalazi se jedna od boljih pekara u Beogradu. Pa iako vodim računa o tome šta jedem i izbegavam previše masno i slatko i često postim, jedan prizor me je naterao da odem u tu pekaru i kupim sebi doručak. Jedno jutro, kako ne bih zakasnila na posao zbog gužve, izašla sam iz kuće ranije.

Iako pekara nije bila otvorena, ispred nje je bio dugačak red. Raspitala sam se kod komšinice šta se dešava. Rekla je da čekaju red za burek. Pošto je bio petak, a burek, sigurno, nije posan, nastavila sam dalje. Sutradan sam opet videla gužvu i odlučila da i ja sačekam. Pretpostavila sam da će burek biti previše masan i da mi neće prijati, ali kad sam ga probala zaključila sam da je vrsan. Baš po mojoj meri. Nimalo masan, kora topla, hrskava. A već u sredu sam se pitala da li možda postoji i burek koji je posan?

U sredu sam saznala da ipak ne prave postan burek. Na posao sam odnela pitu sa pečurkama, a kolegama objasnila zašto mi jutro nije baš najbolje počelo. Pošto znaju da vodim računa o liniji, pitali su se kako je moguće da ja sebi za doručak kupujem mastan burek. Rečima nisam mogla da im objasnim, pa sam ih povela da probaju. Pekar je otvoreno pokazivao koliko je radostan kada je u pekaru ušlo nas sedmoro. Kad smo završili sa jelom, želela sam da čujem njihove utiske. Mršava koleginica je rekla kako je to za nju previše, da joj je burek teško pao i da sigurno ništa neće jesti do sutradan. Ostali su se složili da je burek odličan, a to da li je mastan ili ne, nisu komentarisali. Najdraže mi je bilo kada je kolega, koji je do tada probao mnogo različitih jela, rekao da je to najbolji burek ikada....

Autor teksta Maša Tomić, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumica Jadranka Selec.

Urednik Mirjana Blažić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се