Moja knjiga

Novinarka Vukica Strugar govori o tome zašto voli delo ''Samom sebi'' Marka Aurelija. Delo ''Razmatranja o samom sebi'', ili kako se danas najčešće naziva ''Samom sebi'', jeste dnevnik Marka Aurelija, rimskog cara i poslednjeg velikog predstavnika stoičke filozofije, koji je živeo u 2. veku. Najvažnije odlike ovog carevog dnevnika jesu iskrenost osećanja, dubina misli i kristalno jasan jezički izraz.

Sve što je car-filozof pisao o životu i ljudskoj bedi prožeto je njegovim ličnim osećanjima. Vidna je u delu sumnja koja često probija opnu verovanja, vidan je bol koji se javljao u tim časovima sumnje, kao što je vidan i napor da se razumom osvojene misli pomire sa intenzivnim osećanjima. Prisutna je u delu vera u nepobedivost ljudskog uma, i nada da će autora ovih zapisa ta vera spasiti od asketske suvoće i očajanja. 

Naša sagovornica priča o tome kada i kako je otkrila delo ''Samom sebi'', šta joj ono znači, zašto ga smatra dragocenim, i koliko često mu se vraća. Vukica Strugar je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Kao novinar radi već čitav niz godina. U kulturnoj rubrici ''Večernjih novosti'' piše o pozorištu, književnosti i drugim kulturnim temama.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво