Talasanje - Šetnja

Vest da bi Srbija uskoro mogla da usvoji Građanski zakonik u kome bi se našao član kojim se predviđa mogućnost eutanazije, podelila je domaću javnost. Protivnike zakona najviše plaši potencijalna mogućnost zloupotrebe, dok zagovornici tvrde da ljudima treba omogućiti pravo na „dostojanstvenu smrt“. O ovoj kompleksnoj temi koja pored pravnih, medicinskih i etičkih dilema, sadrži i psihološke i socijalne, razgovaramo sa dr Vesnom Jovanović, bivšom predsednicom Lekarske komore Srbije i Draganom Plazinićem, advokatom-krivičarom.

U upravo objavljenom izveštaju Komiteta saveta Evrope koji nadzire zaštitu dece od eksploatacije i seksualnih zloupotreba, zaključeno je da mađarske vlasti nisu preduzele potrebne mere kako bi zaštitile decu migrante od seksualne zloupotrebe na prostoru duž srpsko-mađarske granice. U rubrici „Pogled u svet" sagovornik Nataše Jokić je Mikael Putie, član sekretarijata tog Komiteta. Čućete i kako je u Srbiji organizovan prihvat i gde se smeštaju deca migranti bez roditeljske pratanje i staratelja. Gošća Svetlana Velimirović, zamenica Komesara za izbeglice.

Gde završe upotrebljene plastične slamčice? Kada je Evropska komisija nedavno najavila zabranu upotrebe plastičnih jednokratnih proizvoda, mnogi su tek tad saznali da oni čine većinu otpada pronađenog u okeanima - čak do 80 odsto. O tome koliko su kod nas ljudi zainteresovani za proizvodnju biorazgradivih materijala razgovaramo sa Draganom Filipovićem, preduzetnikom.

Smederevac Željko Pantić je samouki kovač mačeva, a svoju „alhemiju kovanja" već je predstavio na nekoliko izložbi. Mač je mnogo više od oružja-njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo. Pod njim su se zaklinjali i nestajali. Sa Željkom Pantićem razgovarala je Svetlana Mladenović.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво